2024. április 25., csütörtök

Politikai patthelyzet Írországban

Politikai földrengést okozott Írországban, hogy a szélsőbaloldali, nacionalista Sinn Féin csaknem ugyanannyi szavazatot szerzett a szombati választáson, mint az eddig az ír belpolitikát uraló jobbközép Fine Gael és Fianna Fáil.

A két párt az eddigi nyilatkozatok alapján kizárja az együttműködést a Sinn Féinnel amiatt, hogy a párt egykor az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnya volt.

“Azt akarjuk, hogy a családoknak és a munkásoknak legyen helyük lélegezni, úgy értem, anyagi és gazdasági biztonságban legyenek, szóval ezek a politikai napirendünk legfontosabb kérdései" - közölte a Sinn Féin vezetője.

A választási eredmény miatt valószínűleg nehéz lesz kormányt alakítani. Egy kisebb, baloldali párt, a Zöldek közölte, hogy bárkivel szívesen dolgoznának együtt, aki támogatja programjukat.

"Nagyon bizonytalan, hogy milyen kormány jön majd ki ebből a helyzetből" - mondta vezetőjük. "De bármilyen formáció is alakul, mi amellett fogunk érvelni, hogy radikálisan zöld irányba tereljék az országot."

Azt mindenesetre megmutatta a választási eredmény, hogy az emberek változásra vágynak.

“A Fine Gael kormányzása alatt a munkanélküliség 15 százalékról 5 százalékra csökkent" - mondja a Virgin Media politikai tudósítója. "A veszély a Fine Gael számára az, hogy habár a fizetések emelkedtek, a legtöbben nem érzik úgy, hogy sokkal jobban élnének, és még mindig aggódnak a magas megélhetési költségek miatt."

Ha bekerül a kormányba, a Sinn Féin azonnal rátér a számára legfontosabb kérdésre: az Egyesült Írországról szóló népszavazásra.

“A kormánynak nem mindig arról kell szólnia, hogy örökösen a hatalmasok érdekeit szolgálja elsősorban..." - véli vezetőjük.

"Előtérbe fogja helyezni az Egyesült Írországról szóló népszavazást?"

“Igen, és az előkészületeknek már most meg kell kezdődniük."