2024. április 20., szombat

Újvidékre került a serleg

Első helyezést ért el az Európa Kollégium csapata a Budapesten megrendezésre került Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata (MET IT), immár ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozóját. A Budapesten immár hagyománnyá vált vetélkedőn az újvidéki Európa Kollégium csapata is megmérettette magát, majd a vetélkedőről győztesként tért haza. A kollégiumi csapattal hazatértük után beszélgettünk az elmúlt négy nap történéseiről.

* Mesélj, hogyan találtatok rá az eseményre?

Lavró Róbert: Az Európa Kollégium értesült a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozójáról. A kollégium anyagilag tehermentesített bennünket és az utazást is biztosította, valamint a regisztrációnál a kollégium munkatársai is segítettek. Az Európa Kollégium nagyban támogatta a különféle előfeladatokat, amelyeket még a vetélkedő előtt teljesíteni kellett, például egy kreatív fotó és egy videó elkészítéséhez is biztosított kamerát. Emellett egy prezentációt is kellett készítenünk saját munkánkról, érdeklődési körünkről vagy kutatásainkról. Mi választottuk azt, hogy a kollégiumot többek között technikai és energetikai szempontból mutassuk be.

* Több feladat is volt a megmérettetés előtt, hogyan készültetek fel?

Balla Szilveszter: A konferencia előtt is volt két feladat, amelyeket teljesíteni kellett. Az első egy fénykép elkészítése volt, ahol egy erőművel kellett pózolni minél kreatívabb módon. Mi a kúlai szélerőművet választottuk és úgy álltunk be a képen, mintha hozzásegítenénk a szélerőmű lapátjainak forgatásához. Emellett még egy kisfilmet is el kellett készíteni, ahol be kellett mutatni egy fiktív kiserőművet, mint saját termékünket, hogy minél tetszetősebb legyen egy potenciális vevőnek – ennek megszerkesztésében és elkészítésében kiemelt szerepet játszik Horváth József, aki az Európa Kollégium multimediális és informatikai szakembere. Ezeket az előfeladatokat is pontozta a zsűri. Hozzátenném, hogy a vetélkedőn különböző szakmai feladatokat kellett teljesítenünk, ahol a tudásunkat mértük össze a budapesti és a kolozsvári kollégáinkkal. Ezekben a feladatokban voltak számolós példák, de ügyességi része is volt!

* Hol voltatok elszállásolva? Milyen programokon vettetek részt?

Zabos Aurél: Amikor Budapestre értünk, körbevezettek bennünket a rakparton, majd bemutatkozott a MET IT. Ellátogattunk Gül Baba türbéjére, a Rózsakertbe, a Malom-tónál is jártunk, valamint a Várkert bazárában és a Budai Várban is. Visszaérve elfoglalhattuk a szobáinkat egy hostelben, amely jól felszerelt volt és közel is volt a verseny helyszínéhez. Este csapatépítő játékokon vettünk részt, ahol kevert csapatokat alkottunk, itt az ismerkedés volt a cél. Üzemlátogatáson is részt vettünk, kívül-belül is megtekinthettük a Csepel II erőművet. Délután szakmai előadásokat hallhattunk nagyobb cégek képviselőitől (e-on, mavir, elmű-éhász) és egy fiatal vállalkozótól is, hogy mire kell ügyelni fiatal vállalkozás működtetésénél. Minden este bulikon vehettünk részt, amelyek más színhelyen zajlottak.

* Mesélj a prezentálásról! Hogyan zajlott?

Varga Csongor: A prezentációt Lavró Róbert vezette fel, melyben a tagok bemutatása után röviden összefoglalta, hogy miről is lesz szó. Utána beszélt az Európa Kollégiumról, mint intézményről, majd a szakmaiságra áttérve a kollégium hőszigeteléséről és elektromosenergia-használatáról tartott beszámolót. Németh Róbert energetikai mérnök, az Európa Kollégium munkatársa, aki gyakorlati tapasztalattal is rendelkezik, ismertette többek között a fűtési-hűtési rendszereket. A következő részt, ami a napelemekkel, az energiatakarékosabb kollégiumért címet viselte, Balla Szilveszter adta elő. A prezentáció folytatásában az IT rendszerekről beszéltem, melyek megtalálhatóak az Európa Kollégiumban. A következő személy a csapatból, aki a fejlesztési lehetőségeket – vertikális tengelyű szélerőműveket ismertette, Zabos Aurél volt. Ebben a szekcióban még környezetbarátabb energiafelhasználásáról is szó volt.

* Talán felesleges a kérdés: elégedettek vagytok az eredménnyel?

Lavró Róbert: Ez volt az első ilyen külföldi megmérettetésünk. Több BEM-en tanuló fiatalokból álló csapattal és egy kolozsvári csapattal mértük össze a tudásunkat, végezetül az előfeladatokkal és az egész napos versennyel együttvéve mi nyertük meg a versenyt! Az idén mi hozhattuk haza az elsőknek járó serleget, melyet jövőre vissza kell vinnünk, mivel ezt a serleget csak a következő versenyig tarthatja meg a nyertes csapat. Az elért eredménnyel nagyon meg vagyunk elégedve, és az elkövetkező vajdasági fiatalok elé (akik majd képviselik jövőre a kollégiumot) úgy hiszem, magasra emeltük a lécet, amely azért jó, mert a mi tudásunk, amit itt kaptunk, versenyképes. Nem kell elbizonytalanodni egy ilyen, vagy hasonló jellegű megmérettetés előtt!