2024. április 20., szombat

Létfontosságú, még ha stagnál is

Kisebbségi nyelven megjelenő huszonkét kiadványt támogat a tartomány
László Edit és Ökrész Rozália igazgatók nyilatkoznak a sajtó képviselőinek (Fotó: Ótos András)

László Edit és Ökrész Rozália igazgatók nyilatkoznak a sajtó képviselőinek (Fotó: Ótos András)

Ahogyan tavaly, úgy az idén is 312 millió dinárral támogatja a tartományi adminisztráció a vajdasági nemzeti közösségek nyomtatott kiadványainak megjelenését. A finanszírozásról szóló szerződéseket hétfőn írták alá a kisebbségi sajtóházak képviselői Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkárral. Az illetékes a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy összesen kilenc lapkiadó huszonkét kiadványának megjelenését finanszírozza a tartomány. A Magyar Szó napilap és kiadványai, a Hét Nap, a Hlas ľudu, a román nyelvű Libertatea, a ruszin Ruszke szlovo, a Hrvatska riječ, a Bunyevác Tájékoztatási Központ, a Macedón Tájékoztatási Központ, az ukrán kisebbség médiaközpontja is támogatásban részesült a 312 millió dináros keretből, melyet egyébként tavaly növeltek tizenkét százalékkal. Dragana Milošević arra emlékeztetett, hogy a mandátuma végéhez közeledő jelenlegi kormánytöbbségnek eleve kiemelt célja volt a nemzeti közösségek lapjainak hathatósabb támogatása. Erről már négy évvel ezelőtt Igor Mirović kormányfő is beszélt expozéjában. Közölte, hogy 2016-ban 264 millió dinárt kaptak a tartományi büdzséből az említett médiaházak, s a helyzet javítása iránti elkötelezettségnek a jele, hogy ezt az összeget jelentős mértékben tudták növelni az utóbbi évek során – állapította meg az illetékes titkár. 

Dragana Milošević szavai szerint olyan sajtótermékekről van szó, amelyeknek a tájékoztatás mellett az identitás megőrzése, a nemzeti közösség kultúrájának ápolása is kiemelt feladata, s ezek a célok ugyancsak szerepelnek a tartományi kormány céljai között is. A vezetőség őszinte barátja mindegyik kisebbségi kiadónak – értékelte –, s reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban sem lesz e tekintetben más jellegű a tapasztalat.

– Csak elégedettségemnek adhatok hangot annak kapcsán, hogy hazánkban a törvényes keret lehetővé teszi, hogy a nemzeti tanácsok által alapított írott sajtó rendszeres, évi, havi lebontású támogatásban részesüljön a tartományi költségvetésből – jelentette ki a helyszínen Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója. – A Magyar Szó esetében négy kiadvány kap támogatást: a 75 éves napilap, a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság. Egy év alatt 105 millió dinár támogatáshoz jutunk a tartomány jóvoltából – magyarázta a részleteket Ökrész.

Komoly kihívások elé állítja azonban a lapvezetőséget annak ténye, hogy ez a támogatási szint megegyezik a tavalyival.

– Mindannyian tudjuk, hogy közben a minimálbér is növekedett, és a közszférában dolgozók fizetése is növekszik. Teljesen egyértelmű, hogy a Magyar Szóban is szükség van bérfejlesztésre, de más fejlesztésekre is a lap és a mellékletek tekintetében. Legutóbb éppen a Sportvilág melléklet kapott új, magazin jellegű formát, de a Gyógykalauz is bővült és színesebb lett. A digitális korszakban ezeken a platformokon is nélkülözhetetlen a fejlesztés, gondolok itt az informatikai rendszernek és maguknak a platformoknak az előbbrevitelére is. A Magyar Szó szerintem a legfontosabb szerepet tölti be a közösségünk tájékoztatásában. Hetvenöt éve dokumentálja a magyarság életét, őrzi a nemzet nyelvét, identitását, kultúráját, meghatározza és befolyásolja is. Az egyik legfontosabb azonosságtudat-megőrző intézménye a magyarságnak – fogalmazott Ökrész Rozália.

A kisebbségi lapok vezetői a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárral (Fotó: Ótos András)

A kisebbségi lapok vezetői a tartományi művelődési és tájékoztatási titkárral (Fotó: Ótos András)

A Hét Nap is a mindennapi működtetési kiadások, a nyomdaköltségek fedezésére fordítja a tartománytól kapott összeget, amely az idén is bő 30 millió dinár.

– Igyekszünk úgy felhasználni ezeket a pénzt, hogy minden tevékenységünkön tudjunk valamelyest javítani, hozzájáruljunk a minőségi fejlesztéshez. Létfontosságú támogatásról van szó. Természetesen nem lehet ez az összeg elég mindenre, igyekszünk a különféle pályázati lehetőségeket is kihasználni, akár a szerb kormánynak, akár az anyaországinak a lehetőségeiről legyen szó. Az utóbbi években a szükségletek is módosultak, most már honlapfejlesztésen, korábban jelen nem lévő költségek fedezésén is gondolkodni kell – értékelte László Edit, a Hét Nap igazgatója.

Mint mondta, elsősorban a hagyományoknak, az értékeknek, a magyar nyelvnek a megtartásán munkálkodik a hetilap immár majdnem 75 éve, 2021-ben lesz a jelentős jubileum.

A Hrvatska riječ az idén is 38,5 millió dinárra számíthat a tartománytól. Ivan Ušumović igazgató lapunknak elmondta, nélkülözhetetlen hozzájárulásról beszélünk, melynek óriási szerepe van a közeljövő fejlesztési tervek megvalósításában. A kisebbségi lapok – tette hozzá – önállóan nem tudnának megmaradni a piacon, ezért jelenti a siker kulcsát ez a tartományi forrás. Anna Huďanová, a Hlas ľudu igazgatója is fontosnak ítélte meg a csaknem 40 milliós dotációt, melyből a hetilapnak és mellékleteinek a megjelenését finanszírozzák. Partnerségét és felelősségérzetét bizonyítja a tartomány évről évre a támogatással – szögezte le Huďanová.