2024. április 25., csütörtök

IMF: Késlekedik a közvállalatok valós reformja

Lassan halad a stratégiai fontosságú állami vállalatok reformja Szerbiában – jelentette ki a Szabad Európa Rádiónak Sebastian Sosa, az IMF szerbiai irodavezetője, a nemzetközi intézmény február végi, közelgő látogatása előtt. A tárgyalások újabb fordulóján várhatólag áttekintik a tavalyi eredményeket, de az adóhivatalok esedékes reformját is.

Sosa szerint az IMF továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a közvállalatok professzionális irányítását, ezért támogatják a hatalom igyekezetét, hogy 2020 júliusáig előkészítsék a dokumentációt a közvállalatok irányításának politikájáról. Ebben az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) lesz segítségükre.

A közvállalatok közül is a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megreformálása bizonyult legnagyobb kihívásnak. Ebben a közvállalatban 2014-ben kezdték meg a reformokat, de még az a kimutatás sem készült el, amely megmutatná a vállalat valós értékét. Teljes vagyonának feltérképezése és értékének megállapítása lenne az első lépés a részvénytársasággá való átalakításában, ám ezzel is késésben vannak, pedig a korábbi igéretek szerint Szerbia vállalta, hogy 2020-ig megváltoztatja ennek a közvállalatnak a jogi státuszát.

A Szerbiai Villanygazdaság élén Milorad Grčić, a Szerb Haladó Párt tagja és tisztségviselője áll megbízott igazgatóként immár négy éve. Nem titkolható adatok szerint az EPS 2018-ban listavezető volt az országban a felhalmozott veszteségeket illetően, ami 120 milliárd dinárra (1 milliárd euró) rúgott. Második helyen a Srbijagas állt, melyben ugyanabban az évben 112 milliárd dinár, korábbi évekből felhalmozott veszteséget mutattak ki.