2024. április 19., péntek

Új közösségi termet kap a Petőfi

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban decemberben kezdődött meg az építkezés
Önkormányzati támogatásból épül a közösségi ház (Ótos András felvétele)

Önkormányzati támogatásból épül a közösségi ház (Ótos András felvétele)

Az új épületrész a művelődési ház meglévő egészének részeként épül, az udvari részben, egy régi, romos udvari házacska helyén. A projektet az önkormányzat pénzeli, 13 millió dinárt fordítottak erre a célra – A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének a javaslatára a városi tavalyi költségvetésbe a módosítás során belekerültek a telepi Petőfi Sándor MMK épületének a felújítási költségei. Most már az emeleti rész épül, nemsokára felkerül a tető is. Kisebb épületről beszélünk, amely a Központ méglévő épületére épül rá, a földszinti részben közösségi terem, míg az emeleten egy korszerűen felszerelt konyharész lesz. Ez fogja ellátni a Központba érkező vendégek étkeztetését - magyarázta Kiss Gyula, a VMSz képviselője a városi képviselő testületben.

Már az emeleti rész épül (Ótos András felvétele)

Már az emeleti rész épül (Ótos András felvétele)

Elmondta azt is, hogy a Petőfi központ régi épületét az idei költségvetési évben, az átütemezés, illetve kiegészítés után fogják majd renoválni, számítasaik szerint ezek a munkálatok 2021-ig befejeződnek majd. - Nem egyszerű felújításról, nem csak külső és belső meszelésről van szó. Át kell tervezni a fűtési rendszert, és a belső, villamos hálózatot is ki kell cserélni. A tetőrészt is fel kell újítani, és itt van a pincerész kérdése is. Az épület alatt egy nagyon szép pince van, amely most sajnos kihasználatlan. Az épület energiaellátása és felhasználása tehát korszerűsítve lesz, új helyiségekkel bővül majd, a nagy terem pedig nagyobb lehet, ugyanis az itt lévő, régi konyhát és a belépőrészt felszámolhatjuk – hallottuk.

Kasza Csongor és Kiss Gyula az építkezésen (Ótos András felvétele)

Kasza Csongor és Kiss Gyula az építkezésen (Ótos András felvétele)

A munkálatok szakaszosak, tehát a Központ tevékenységeit nem kell szünetetni, a csoportoknak idejében jelzik majd, hogy az évi, vagy inkább fél éves munkatervüket miként állítsák össze, ugyanis az újjáépítés valószínűleg fél évnél rövidebb ideig tart majd.

Kasza Csongor, a Petőfi Sándor MMK titkára elmagyarázta, hogy az új épületrész két helyiségből áll majd, egy földszintiből és egy emeletiből: - Ez egy vadonatúj, földszinti terem lesz, és mivel központunkba számos, idős személy látogat el – gondolok itt a Mimóza kézimunka szakcsoportnak a hétfőnkénti találkozóira, a keddi Darányitelepi társalgóra és a pénteki szabad táncokra –, számukra mindenképp sokat fog ez jelenteni. Nem kell majd felkapaszkodniuk a lépcsőkön, mint most, amikor az emeleti klubhelyiségbe tartanak – magyarázta a titkár. - Úgy látjuk jónak, hogy az új, épülő rész az idősebbeké legyen – mondta.

Kasza Csongor is és Kiss Gyula is azt tartják valószínűnek, hogy az építkezés a tavasz folyamán befejeződik.

Az új épületrész két helyiségből áll majd (Ótos András felvétele)

Az új épületrész két helyiségből áll majd (Ótos András felvétele)