Kicsik, de tevékenyek

Vízvezeték épül Kavilló és Szvetityevó között – Egy központi teret alakítanak ki Kavillón – Pobedán áthelyezik az ökokutat

L.J.

2020. február 8., 17:05 >> 2020. február 8., 18:05

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A régi sertésátvevő helyén alakítják ki a parkosított teret (Lakatos János felvétele)

A régi sertésátvevő helyén alakítják ki a parkosított teret (Lakatos János felvétele)

A pobedai helyi közösség Topolya község egyik legkisebb helyi közössége. Három falucska, Pobeda, Szvetityevó és Kavilló alkotja. A szerény lélekszám azonban nem ok arra, hogy ne történjen semmi. A helyi közösség a zavartalan vízszolgáltatás érdekében komoly beruházásra készül – számolt be lapunknak Vikor László, a helyi közösség tanácsának elnöke.
– A tavalyi szélvihar rámutatott, hogy mennyire sérülékeny az infrastruktúra a falvakban, és hogy mennyire felkészületlenek vagyunk. Kavillón két és fél napig nem volt áram, és emiatt víz sem. Ebben a faluban főként állattartással foglalkoznak, így ez igen komoly gondot jelentett. Ezért úgy döntöttünk, hogy a szomszédos Szvetityevó vízhálózatát összekötjük a kavillóival. Ez mindössze 1300 méter csővezetéket jelent, amelyen mindkét irányba folyhat a víz. Egy új kút fúrása óriási kiadás lenne, így viszont ha az egyik faluban szünetel a vízszolgáltatás, akkor a megnyitjuk a vezetéket és a másik faluból biztosíthatjuk a vízellátást. Lehet, hogy kicsit alacsonyabb lesz a nyomás, de az a lényeg, hogy lesz víz. Ennek az elképzelésnek a megvalósítása folyamatban van, az anyagot már megvásároltuk hozzá, jelenleg a tervek kidolgozása folyik és az engedélyeztetés. Ha tavaszig megkapjuk rá az engedélyt, akkor relatíve gyorsan meg tudjuk oldani – mondta el a tanácselnök.

Vikor László

Vikor László

 A helyi közösségnek egy másik komoly terve is van Kavillóval kapcsolatban. Az ottani kultúrház a Pobeda P. P. tulajdonában van, de ők a helyi közösség használatára bocsátották – számolt be Vikor.

– Már fektettünk be a kultúrház tatarozásába, de most eljutottunk oda, hogy egy teljesen új mellékhelyiséget kell kialakítanunk, mert az előző rossz állapotban van és elavult. Emellett a falu központját is szeretnénk rendezni. Itt található egy disznóátvevő hely, ami régen hasznos volt, de most csak csúfítja a falut. Ezt meg fogjuk vásárolni a Pobeda P. P.-től, már pénzt is különítettünk el erre a célra. Itt egy teret szeretnénk kialakítani, amelyen a központi helyet egy ökokút kapja. Ez parkosított tér lesz fákkal, padokkal, valamint egy toalettet is létesítünk itt. Erre a kinti rendezvények alkalmával lesz szükség – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy tavaly felújították a kavillói ökokutat, az idén pedig Pobedán is szeretnének létesíteni egy kinti ökokutat.
– Az ökokutat szeretnénk kihelyezni abból az épületből, ahol most van, mert időről időre vízszivárgás történik, és a víz beszivárog az épület alapjaiba. Emiatt kihelyezzük az út mellé, és köré egy kis közösségi teret alakítunk ki. Az anyagi hátteret ehhez is biztosítottuk – fogalmazott Vikor.

Végezetül arról is szólt a tanácselnök, hogy mindhárom településnek egy nagyon súlyos problémával kell szembenéznie. Nagymértékben fogy a lakosság. Ennek az elvándorlás és a lakosság elöregedése a legfőbb oka, de ez ellen egy helyi közösség keveset tud tenni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége