2024. április 19., péntek

A feldolgozóipar a fejlődés záloga

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Péterrévén

Nemrég jelentette meg pályázatait a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, ezeket ismertették csütörtök este a péterrévei Tisza Földműves-szövetkezetben megtartott lakossági fórumon. Az eseményt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezte.

Faragó Enikő, Nagy Miklós, a VASZ-elnöke, Juhász Attila és dr. Molnár Viktor (Fehér Rózsa felvétele)

Faragó Enikő, Nagy Miklós, a VASZ-elnöke, Juhász Attila és dr. Molnár Viktor (Fehér Rózsa felvétele)

A titkárság az idén 7,8 milliárd dinárból gazdálkodik, és 935 millió dinár értékű, vissza nem térítendő támogatásra írt ki hét vonalon pályázatot. Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese ezeket ismertette részletesen.

A fiatal gazdákat és mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókat 270 millió dinárral támogatja a titkárság, de a pályakezdők mellett mezőgazdasághoz kapcsolódó kézműves vállalkozások (pl. sörfőzdék) is pályázhatnak. A startup vállalkozások esetében a nettó megpályázott összeg 90 százalékáig igényelhető a vissza nem térítendő támogatás. Az aktuális pályázatokon emellett öntözőrendszerekre, jégvédelmi rendszerekre, fóliasátrakra, farmok fejlesztésére, gazdaságok eszközbeszerzésére, borászok és erős alkoholos italokat készítők eszközbeszerzésére, kis hús- és tejüzemek felszerelésére, organikus termesztésre, méhészeti beruházásokra, sőt mezőgazdasággal kapcsolatos hagyományőrző események megszervezésére is lehet támogatást kérni. A méhészek és a rendezvényszervező egyesületek február 28-áig, a többiek február 21-éig adhatják át kérelmeiket.

Dr. Molnár Viktor kiemelte: a hozzáadott érték hasznot hoz, ezért a primáris termelés mellett érdemes a feldolgozóipart is fejleszteni. Ezzel összefüggésben a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap ma megjelent hitelvonal-pályázatában a már ismert lehetőségek mellett újként szerepel a zöldség-, gyümölcs- és szőlőfeldolgozáshoz szükséges felszerelések megvásárlásának a hitelezése is.

Az 52,7 milliárd dináros köztársasági mezőgazdasági költségvetésből a vidékfejlesztésre szánt összeg több a tavalyinál. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár elmondása szerint ebben a kategóriában 50 és 65 százalék közötti vissza nem térítendő támogatások lesznek berendezésekre, felszerelésekre, kapcsolható eszközökre, törzskönyvezett minőségi anyaállomány-jószágbeszerzésre, gyümölcsösök telepítésére – ez azt jelenti, hogy mindazok számíthatnak állami támogatásra, akik eddig is részesültek ilyenekben, de a fiatal termelőket külön is támogatja a kormány.

A fórumot a Tisza Földműves-szövetkezet Szabadság tér 2. alatti épületében tartották meg, ugyanis a péterrévei falugazdász iroda nemrégiben ide költözött – Faragó Enikő hétfőn és kedden 8 és 13 óra között várja itt azokat az érdeklődőket, akik a pályázatokkal kapcsolatosan szeretnének további felvilágosítást kérni.