2024. április 16., kedd

Csernobili gomba-menü

Olyan élőlényt találtak a csernobili reaktorban, amely a sugárzást eszi

A természet megtisztítja önmagát – még Csernobilban is. Meglepő lehet, de bizonyos élőlények még a súlyosan szennyezet, 1986-ban megsérült erőmű környékén is jól érzik magukat. Az élet még itt is utat tört magának…

A szakértők egy ideje tudják, hogy a felrobbant reaktor falán gombák élnek, egy korábbi tanulmányban 200 különböző fajt írtak le az extrém környezetben – írja az IFLScience. A kutatók előtt már jó ideje ismert, hogy léteznek extremofil élőlények, vagyis olyan organizmusok, amik a szélsőséges körülményekhez adaptálódtak. Arturo Casadevall, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola munkatársa 2007-ben kollégáival számos olyan gombafajt fedezett fel Csernobilnál, amely a természetes háttérsugárzás 500-szorosát is képes elviselni, szaporodásuknak pedig kedvez a magas radioaktivitás. 2016-ban a NASA is vizsgálatot folytatott a baleset helyszínén. Eredményeik alapján a helyi fajok 20 százaléka radiotróp, tehát kifejezetten a magasabb sugárzás irányába terjeszkednek.

A kutatók nemrégiben egy új, „sugárzásevő” gombafajt fedeztek fel a súlyosan sugárszennyezett zónában. A Cryptococcus neoformans nevű élőlénynek tökéletesen megfelelnek a körülmények, hisz kizárólag a sugárzás élteti. A csernobili reaktornál felfedezett gombafaj az erősen radioaktív anyagokat – például a reaktor megsemmisülése után visszamaradt grafittörmeléket - bontja le, és paradox módon olyan helyek felé terjeszkedik, amik a legtöbb élőlény számára halálosak. A gomba sötét színét a melanin nevű pigment adja, ami kettős funkciót lát el: egyrészt védi az organizmust a DNS-károsodástól, másrészt lehetővé teszi, hogy a sugárzást „táplálékként" hasznosítsa.

A gomba tanulmányozását a Nemzetközi Űrállomáson fogják folytatni, az eredményeket pedig szakcikkben teszik majd közzé – írja a Popular Mechanics.