2024. április 25., csütörtök

Továbbra is rács mögött az igazgató

Meghosszabbították a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra vállalat igazgatójának vizsgálati fogságát – Az újvidéki ügyvédek szabadlábon védekezhetnek

A Belgrádi Különleges Bíróság meghosszabbította Miroljub Jevtić, a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra vállalat igazgatójának vizsgálati fogságát. Az igazgatót 10 ezer euró kenőpénz elfogadásáért gyanúsítják.

Jevtićet január 10-én tartóztatták le, majd vizsgálati fogságba helyezték, az ügy másik három gyanúsítottja pedig azóta is szabadlábon védekezhet. A csúszópénz átnyújtásáért a Ratko Mitrović vállalat felügyelőbizottságának egyik újvidéki tagját terhelik, valamint két újvidéki ügyvédet is gyanúsítanak. A vádak szerint Jevtić a szolgálati irodában 10 ezer euró kenőpénzt vett át az ügyvédektől, akik a felügyelőbizottság tagjának megbízásából jártak el.

Az ügyészség a letartóztatást követően azt nyilatkozta, hogy Jevtić alaptalanul és feleslegesen alkalmazott ügyvédeket a gyorsvasút útvonalai által érintett földterületek kisajátítására. A vád szerint a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra vállalat többmilliós összegeket utalt át a területek megvételére, a számlákkal igazolt pénzösszegek egy része viszont, kenőpénzként, az alkalmazottak által visszakerült Jevtićhez.

Az igazgató ellen a múlt hét elején újabb eljárást indítottak, amelyben visszaéléssel is gyanúsítják. Az újabb vád a pancsevói hídon áthaladó vasútvonal felújításakor kiírt közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódik, amelyeknek ügyében további négy gyanúsított mellett Miodrag Poledicát, az építkezési és közlekedési minisztérium államtitkárát is terhelik a vádak. A letartóztatást követően az államtitkárt 48 órás vizsgálati fogság után szabadon engedték.

Jevtićnek viszont 30 nappal meghosszabították az elsődleges vádak által felterjesztett vizsgálati fogságát – mondta Tatjana Tešić, a különleges bíróság vezetője.