2024. április 16., kedd
MÓDOSUL A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY

A bejutási küszöb 3 százalék lesz

A választási listákon 40 százalékra kell növelni a nők arányát

A szerbiai parlament ma módosította, azaz megszavazta a köztársasági és a helyi önkormányzati képviselők megválasztásáról szóló törvények módosítására tett javaslatokat.

A változtatások egyebek mellett a parlamenti bejutási küszöb 5-ről 3 százalékának csökkentésére, a választási listákon szereplő nők arányának 40 százalékra növelésére, a kisebbségi pártok esetében az illetékes nemzeti tanács jóváhagyási jogára vonatkoznak.

Mivel a javaslatok eredeti formájukban negatívan hatottak volna a kisebbségi érdekképviseletre, a Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványokat nyújtott be a nemzeti kisebbségekre vonatkozó, úgynevezett természetes küszöb kiszámítására. A javaslatokat a törvénymódosítás kezdeményezője, a Szerb Haladó Párt 103 képviselője elfogadta, így azok a törvénymódosítási javaslatok szerves részévé váltak, nem kellett róluk külön szavaznia a parlamentnek. Ezek értelmében a jövőben köztársasági és helyi önkormányzati szinten a természetes küszöböt úgy számítják ki, hogy a kapott szavazatszámot 35 százalékkal megnövelik, vagyis a szavazatok számát megszorozzák 1,35-tel.