2024. március 29., péntek

Fejleszthető fejlesztés

Gondot okozott az e-Uprava portál újítása a kórházaknak és a regisztrációt végző cégeknek

A múlt hét folyamán folyamatosan problémák merültek fel az új, elektronikus adatokat tartalmazó gyűjtőportál használatával kapcsolatosan. A több hivatal és cég működését szavatoló weboldalon ugyanis a múlt hét elején felújítást végeztek, aminek következtében egyes elemek hozzáférhetetlenné váltak a felhasználóik számára.

A Danas napilap értesülései szerint sem a kórházak, sem pedig a járművek regisztrálásával foglalkozó cégek nem tudtak hozzáférni az adatokhoz.

Az egészségügyi intézmények számára lehetetlenné vált az újszülöttek bejegyzése, és egyes számlákat sem tudtak rendezni. Hasonló gondokkal küzködtek azok a cégek is, akik a jármű műszaki vizsgálatát követően elektronikus úton nyomtatják a regisztrációt igazoló matricákat. Ennek következtében több száz lakos számára vált problémássá a tulajdonukban levő jármű évi vizsgáztatása.

Az érintettek értesítették az illetékes kormányszervet, ám a hét végéig nem kaptak választ a kérelmükre – írja a Danas napilap. Az egészségügyi intézmények IT szakemberei szerint az újításokat követően lényegesen összetettebbé is vált a portál használata.

Az e-Uprava portált működtető információs iroda által kiadott közleményben viszont azt állítják, hogy „minden hibát elhárítottak” és a „probléma a felhasználóknál keletkezett, nem az illetékes kormányszerveknél”. A hozzáférhetetlenséget azzal indokolták, hogy egyes felhasználók elöregedett keresők által akartak belépni a rendszerbe. Az újratelepítésére pontos instrukciókkal látták el azokat, akik jelezték a gondot – áll a nemrég kiadott közleményben.