2024. április 24., szerda

Privát biztonságiak őrzik a belügy épületét?

A Belügyminisztérium belgrádi, Knez Miloš utcai épületére nem állami, hanem privát biztonsági szolgálat felügyel – jelentette ki Dejan Đukić, a Belügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Politikának. Hozzáfűzte, hogy nemrég figyeltek fel arra, hogy privát biztonsági szolgálat áll és biztosítja az ország belügyi szerveinek épületét, amit botrányosnak és megalázónak nevezett a belügy többi dolgozójára nézve.

– Ezek alapján joggal merül fel a kérdés, hogy a jövőben arra is számítanunk kell-e vajon, hogy a polgárok igazoltatását, a járművizsgálatot, egyéb ellenőrzéseket is átvehetnek-e privát cégek. A belügyiek szakszervezete döbbenten áll a tény előtt, hogy privát biztonságiak különösebb nehézség nélkül juthatnak licenchez, és őrizhetnek az ország biztonsága szempontjából is vitális épületet.

A Politika napilap a belügyi szervektől kért magyarázatot, valósak-e a szakszervezet állításai, de lapzártáig nem kapott választ kérdéseire. Egyúttal a lap emlékeztet, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter december 27-ei kijelentésében előrevetítette, hogy egy kísérleti projektum keretében bevethetnek privát biztonságiakat a belügy épületeinek őrzésére, a törvénnyel összhangban. Hangsúlyozta azt is, hogy ez olcsóbb megoldás, mert ez esetben a kiképzett rendőrségi erők olyan munkát végezhetnének, amire csak ők képesek.