2024. április 20., szombat

Melyik országban a legjobb nyugdíjasnak lenni?

105 országot rangsoroltak aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni - Szerbia a középmezőnyt erősíti

A Magazine globális tanulmánya 105 országot vizsgált meg annak érdekében, hogy meghatározzák, melyek a legjobb országok a nyugdíjasok szempontjából. A felmérés 7 mutatót vizsgált: kitért az átlagos élettartam, az egészségügyi-mutató, a biztonsági-mutató, a boldogság-index, a megélhetési költségek, az ingatlanárak és a nyugdíjkorhatár elemzésére.

Kulturált körülmények között tölthetik az időt a nyugdíjasotthonban (Horváth Zsolt felvétele)

Idősek a nyugdíjasotthonban (Horváth Zsolt felvétele)

A 2020-as rangsor szerint Finnországban a legjobb megöregedni, ezt követ Dánia, majd Hollandia – olvasható a CEOWORLD Magazine oldalán. A top tízes mezőnyben Svájc a negyedik helyet szerezte meg, Ausztrália az ötödiket, Ausztria lett a hatodik, Kanada pedig a hetedik.

Magyarország az 50. helyet szerezte meg. Megelőzte Csehország (11. hely), Lengyelország (24.hely), Szlovákia (27.hely), Szlovénia (29.hely), Románia (39.hely) és Horvátország (40. hely) is. Szerbia a 62. helyen van, megelőzi Macedónia (54. hely) és Bosznia-Hercegovina (61. hely), de utána következik Montenegró (63. hely) és Albánia (72. hely).

Ami a legrosszabb országokat illeti: Irak végzett a legutolsó helyen, Kenya a 104. lett, Ukrajna pedig a 103. helyezett.

Körülbelül 901 millió ember él világszerte, akik legalább 60 évesek, vagy annál idősebbek. 2050-re ez a szám várhatóan 2,1 milliárdra fog nőni, vagyis a világ népességének 21,5 százalékát az idősek fogják alkotni. Csak az Egyesült Államokban 2060-ra több mint 98 millió idős ember lesz, ami a mai 46 milliónak több mint a kétszerese.