2024. április 19., péntek

Minden második négyzetméter Belgrádban épül

A köztársasági Statisztikai Intézet augusztusban teszi közzé a tavaly kiépített lakásokra vonatkozó adatait, ám szakemberek úgy vélik, hogy az átadott lakások száma ebben az évtizedben először érheti el a 2011-es szintet. A Večernje novosti riportalanyai szerint tavaly 18.449, vagy még ennél is több lakás épült az ország területén.

Az utóbbi tíz évben az építkezés hanyatlóban volt, így évente egy, vagy kétezerrel csökkent a kiépített lakások száma. A javulás 2017-ben következett be, amikor 14.080 lakás épült, ami kb. 3 ezerrel szárnyalta túl az egy évvel korábbit. Az intézet tavalyi évre vonatkozó adatai egyértelműen bizonyították, hogy az ágazat fellendülőben van, mert 18.151 lakás épült, ami 1,4 millió négyzetmétert jelent.

A statisztikai kimutatás arra is rávilágít, hogy azok az évek voltak a legsikeresebbek, amikor az állam lakáshitel-támogatást nyújtott.

Tavaly 1931 építkezési engedélyt adtak ki, ami 15,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az engedélyek 78 százaléka lakóépületekre vonatkozik. A lap értesülése szerint az új lakások 44 százaléka Belgrádban vagy környékén épül.