2024. április 20., szombat

Felkészülten kell utazni!

Szerbia déli részén rendkívüli állapotot hirdettek a hó miatt – Egy férfi megfagyott a Pešter fennsíkon

Az erős havazás és a viharos szél miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a dél-szerbiai Sjenica és Crna Trava községekben. Az utak nagy része errefelé járhatatlan. Požega és Arilje környékén ugyancsak súlyos a helyzet. Itt 37 embert evakuáltak.

A Pešter fennsíkon lévő falvak nagy része jelenleg is el van vágva a világtól, a hótakaró vastagsága helyenként eléri a négy métert is. Csütörtökön csaknem 70 autó került hó alá, amelyek egyikében egy halálra fagyott férfit találtak. A többi jármű utasát élve mentették ki.

Vastag hótakaró borítja a délkelet-szerbiai Vlasina fennsíkot is. Itt két méter magas hótorlaszok zárnak el mintegy 800 embert a világtól Crna Trava községben. Mintegy 100 kilométernyi helyi út járhatatlan.

A Varda-Makovište útszakasz is 24 órán keresztül járhatatlan volt, itt is tucatnyi autó került a hó fogságába. A mentők több gyereket és egy terhes nőt is kiszabadítottak.

Vranje közelében több falu áram nélkül maradt. Ivanjica környékén csaknem 2000 háztartásban nincs áram, de hasonló gondok vannak Čačak és Gornji Milanovac környékén is. Vannak falvak, ahova a magas hótorlaszok miatt csak napok múlva érkezhet meg a segítség.

A tűzoltók és a mentőszolgálatok megtesznek mindent annak érdekében, hogy a bajba jutottakon segítsenek – mondta a Szerbiai RTV reggeli műsorában Vladimir Plemić. A katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese szerint a magas fennsíkokon levő hó vastagsága nem szokatlan, a baj ott kezdődik, hogy az emberek felkészületlenül indulnak útra.
– Az időjárási körülményeknek megfelelően kell útra kelni: a teli tank mellett ajánlatos az autóba meleg ruhát, pokrócot és ásót is csomagolni, a telefon elemét pedig teljesen fel kell tölteni. Fontos az is, hogy megfelelően viselkedjünk, ha bajba kerülünk. Először is meg kell határozni a helyzetünket, majd értesíteni a sürgősségi mentőszolgálatot. A jármű motorját dolgoztatni kell, de az ablaknak résnyira nyitva kell maradnia annak érdekében, hogy az esetleges visszaáramló gázok szabadulni tudjanak a viszonylag bezárt térből.

Plemić elmondta, hogy az első- és másodosztályú utak már járhatóak Szerbiában, ám sok besorolatlan közutat továbbra is hótorlaszok zárnak el. A helyzet súlyos, ám az elkövetező napokban várhatóan rendeződik – tette hozzá a katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese.