2024. április 25., csütörtök

Titánlány a dobogón

A Titans of Hungary tagjává választották a szabadkai akadályfutó Calbert Anitát

Terepfutás, sárban kúszás, kötélmászás, dárdadobás, rönkcipelés, tűzugrás, szögesdrót alatti mászás... A hasonló kihívásokból álló Spartan Race akadályfutó verseny egyik első amazonja lett a szabadkai Calbert Anita, aki a tavaly elért hét első helyezése után bekerült Magyarország kiemelkedő teljesítményű akadályfutói, vagyis a Titans of Hungary csapattagjai közé. A szabadkai Közgazdasági Egyetemen marketing szakon végzett és a Pannon RTV munkatársaként dolgozó Titánlány 2018 óta versenyez, tavaly Fitness Instruktor lett, jelenleg pedig személyi edzőnek tanul Szegeden. A magyarországi titánok között jelenleg mindössze 3 lány és 16 fiú van.

Mit jelent az, hogy a titánok klubjának a tagja lettél?
– Magyarországon egy új csapat alakult, amely a kiemelkedő teljesítményű akadályfutókat gyűjti össze. Ez a csapat a Titans of Hungary, azaz a Magyarország Titánjai. Első körben a versenyeredmények alapján kerültek be a tagok, így engem is az elért eredményeimnek köszönhetően választottak be a csapatba. A bennmaradásért viszont keményen meg kell küzdeni: egész évben aktív és eredményorientált versenyzéssel, az év végén pedig fizikai szintfelmérővel kell bizonyítaniuk a tagoknak.

Mi a Spartan Race, amelyen a Titánok megmérettetnek?
– A Spartan Race egy különleges akadályfutó verseny, komoly szintemelkedésekkel, kihívásokkal, különböző távokkal. A legrövidebb a Sprint, ami egy 5 km-es táv, majd a 10 km-es Super következik, a Beast pedig 21 km. Ahogyan növekszik a táv, úgy az akadályok száma és nehézségi foka is emelkedik. Ezek a távok a 2020-as évtől lettek rögzítve, eddig mindig változtak. Ez a három táv alkotja a Trifectát. A Trifecta érem csak annak a versenyzőnek jár, aki egy Trifecta hétvégén, azaz két nap alatt mindhárom távot teljesíti. A különböző távok után különböző színű érmeket kapunk a célba érkezés után: a Sprinten pirosat, a Superen kéket és a Beasten zöldet – ezekhez jár még a Trifecta érem egyharmad része, szintén a megfelelő színekben, amelyekből végül – mint egy kirakós játék – összeáll a teljes Trifecta érem. Megemlíteném még az 50 km-es Spartan Ultra versenyt is, amely során több ezer méter szintemelkedést és 60 akadályt kell leküzdeniük a versenyzőknek nyári és a téli verzióban is. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően ebben a sportágban a kezdőktől egészen a legfelkészültebb sportolókig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szintű kihívást.

Egy magyarországi csapat tagja vagy. Szerbiában e téren mi a helyzet?
– Szerbiában nem szerveznek Spartan versenyeket, de létezik egy hasonló akadályfutó verseny, a Tribalion, amit tavaly Tarán szerveztek meg. Azon sajnos a tanulmányaim miatt nem tudtam részt venni, de remélem, hogy az idén sikerül oda is eljutnom.

Részt vettél 2020 első közép-európai Spartan Winter Sprintjén, és a korosztályodban első lettél. Ez milyen verseny volt?
– A Winter Spartan Sprint egy téli rövid távú verseny, ebben az évben Szlovákiában, Banská Bystricán vettem részt rajta, sajnos most hó nélkül. A pálya 6,3 km hosszú volt 20 akadállyal, ezek között volt többek között kötélmászás, dárdadobás, kőcipelés, szögesdrót alatti mászás, multiring, amikor felfüggesztett gyűrűkön kell átlendülni vagy a monkey bar, amikor felfüggesztett rudakon kell átkapaszkodni. Nagyon örültem, hogy az idei év már sorrendben a harmadik, amikor sikerült a korosztályomban a dobogó legfelső fokára állni ezen a versenyen. Be kell vallanom, hogy amikor a starthoz álltam, nehéz teherként nyomta a vállamat, hogy vajon sikerül-e újra a legjobbnak lennem. Hihetetlenül jó érzés volt, amikor összejött!

Lelkileg, fizikailag milyen egy ilyen verseny?
– Ezen a versenyen azt éreztem, hogy jól megy a futás, a lábaim visznek előre, a tüdőm tágul, élvezem a jó levegőt, a tájat, és az akadályokat is könnyedén vettem, de a verseny folyamán nem tudtam, hogy hanyadik vagyok, és tartottam tőle, hogy valaki nagyon elhúzott előttem, akit nem látok. Egyszer kellett csak 30 büntető burpeet csinálnom, amikor a Z-falon lecsúszott a lábam. Meglepődtem én is, mert ez egy könnyű akadálynak számít, de most kifogtak rajtam a jeges kis kockák. Rontott akadálynál 30 burpee (négyütemű fekvőtámasz) a büntetés: a mellkasnak érinteni kell a földet, majd guggoló helyzetből fel kell ugrani feltartott kézzel. Egy ilyen verseny után elmondhatatlanul jó az az érzés, hogy a sok munkának, a kemény edzésnek és a többi komponensnek beérik a gyümölcse. Nagyon boldog vagyok a dobogón!

Ez azért jóval több, mint sport: életforma.
– Igen, ez egy életforma, ehhez igazítok minden mást: a munkámat, a táplálkozásomat, a pihenőidőmet.
Én egyedül élek, és tudom ehhez alakítani az életem. A sport minden területen megkívánja a kitartást és az erős jellemet, legyen az futás, erőfejlesztés, diéta vagy a megfelelő mennyiségű alvás.

Mennyit edzel?
– Nekem heti 10 edzésem van, ebből hat crossfit és négy futóedzés. Szeretem az edzéseket és tudom, hogy csak a javamat szolgálják, általuk fizikailag és szellemileg is erősebb leszek. Az élet minden területén használom ezt az erőt, a munkában energikusabb vagyok és jobban koncentrálok, de könnyedén cipelek fel a lépcsőn bármit a harmadik emeletre is, ahol lakom.

Hogy kezdődött ez nálad, és miért lett végül több, mint egy sima futás?
– Gyerekkorom óta futok, de a konditermi edzéseket 2017-ben kezdtem, amikor a Spartan versenyekkel megismerkedtem és függővé váltam. És hogy miért? Mert szeretem a jó levegőt, a hosszú futásokat, a gyönyörű tájat, az erdőt és a hegyeket, élvezem az akadályok változatosságát és leküzdését, és végül, de nem utolsósorban a célban átélt „megcsináltam” érzést.

Mi motivál, mi a célod?
– Az a célom, hogy a tőlem telhető legjobb formámat hozzam, és a legjobban teljesítsek a versenyeken, ezáltal motiválva a többieket, hogy lépjék át a határaikat, tolják ki a tűrőképességüket és dolgozzanak keményen a céljaik eléréséhez. Minden verseny egy kihívás, ahol csak önmagunkat kell legyőzni, mert több van bennünk annál, mint amennyit mi gondolnánk! Személyi edzőként a sportot és az egészséges életmódot szeretném népszerűsíteni. Szeretném átadni a tapasztalatomat másoknak, és segíteni azoknak, akik szeretnék könnyebbé és jobbá tenni az életüket.