2024. április 23., kedd

Szerdánként lehet panaszkodni

A héten összeült a polgárok beadványait elbíráló bizottság, megvitatták a beérkező panaszokat, majd megvizsgálták azt a jelentést, amelyet a bizottság elnöke készített az elmúlt négyéves tevékenységről.

A polgárok főként a lakhatási-közművesítési gondokra panaszkodnak, a belvárosban, a Laza Telečki utca környékén továbbra is az éjjeli zaj okoz legnagyobb problémát (Szeli Balázs felvétele)

A polgárok főként a lakhatási-közművesítési gondokra panaszkodnak, a belvárosban, a Laza Telečki utca környékén továbbra is az éjjeli zaj okoz legnagyobb problémát (Szeli Balázs felvétele)

A város központjában élő polgárok leginkább a nagy zajra panaszkodnak, szerintük a szórakozóhelyek nem tartják be az előírásokat és a nyitvatartási időt. Gyakran előfordul, hogy az önkormányzat által előírt nyitvatartási időt több órával is túllépik, késő éjjelig megy a dínomdánom, majd a fiatalok a környező utcákon folytatják a bulizást.

A Heréskert városrészben élő polgárok hiányolják azt, hogy a vasúti síneken nincsenek kialakítva megfelelő átkelőhelyek, kevés a járda és a parkoló, továbbá panaszkodnak a kisebb parkok, zöld területek rendezetlenségére is.

Marko Jovanović, a beadványokat elbíráló bizottság elnöke az ülésen beterjesztette a bizottság működéséről szóló jelentést az elmúlt négyéves időszakra. Az említett időszakban a bizottság 90 ülést tartott, összesen 204 beadványt vitattak meg, ezekből 71 írásos formában érkezett, 133 pedig szóbeli beadvány volt. A felsorolt beadványokkal kapcsolatban a bizottság 4 alkalommal úgy döntött, hogy nem tartozik hatáskörükbe az elbírálás, 6 beadvány esetében csak részmegoldást tudtak felajánlani, egy alkalommal pedig nem tudtak megállapodni. Összesen 193 beadvány esetében sikerült megoldani a polgárok által kifogásolt problémákat.

A beadványokat elbíráló bizottság 2010-ben hozott döntésének értelmében, az előző években minden szerdai ülésen fogadták a polgárokat, a polgári tömörüléseket és a lakótömbök gondnokait, meghallgatták kifogásaikat, megjegyzéseiket – mondta Jovanović.

Ezenkívül a bizottság üléseket tartott az újvidéki helyi közösségekben is, amelyeken a polgároknak alkalmuk volt személyesen elmondani gondjaikat, panaszaikat. Összesen 16 helyi közösségben tartottak konzultációkat és 63 esetben sikeresen megoldották a beadványokban megfogalmazott problémákat.

A négyéves időszak alatt a legtöbb beadvány a lakhatási- közművesítési témakörben érkezett (149), ezenkívül a megoldatlan jogviszonyokkal (19), a szociális gondokkal (10), és más témákkal kapcsolatos beadványok (26) is érkeztek.