2024. április 20., szombat

Megakadályozni nem lehet

Regionális tanácskozás tartottak Magyarkanizsán a migránshelyzetről

Zárt ajtók mögött tartottak tanácskozást csütörtökön a magyarkanizsai városházán, ahol a kialakult migránshelyzetről beszélgettek az érintett települések vezetői és a rendőrség képviselői. A tanácskozásról Fejsztámer Róbert adott összefoglalót sajtótájékoztató formájában, melyben elmondta, hogy az összejövetelt közös koalíciós kezdeményezésre hívták össze, mégpedig egy olyan önkormányzati egyeztetési fórumot, ahol Magyarkanizsa község elöljárói mellett Törökkanizsa, Nagykikinda és Szabadka községek elöljárói is megjelentek, továbbá a rendőrség és a menekültügyi hivatal képviselői.

A tanácskozáson minden érintett község képviselői részt vettek (Puskás Károly felvétele)

A tanácskozáson minden érintett község képviselői részt vettek (Puskás Károly felvétele)

– Az összejövetel célja az volt, hogy az erősödő migránsszámra megpróbáljunk valamilyen megoldást találni, pontosabban a kialakult helyzet kezelésére. Az önkormányzatok már jó néhány hónapja foglalkoznak ezzel a problémával, ahogyan mi itt Magyarkanizsán is, hiszen érint bennünket az újabb hullám. Megvan a közvetlen kapcsolatunk és kommunikációnk a belgrádi intézményekkel, a helyi és a körzeti rendőri szervekkel, és igyekszünk ezt a helyzetet úgy kezelni, hogy a polgáraink biztonságban érezhessék magukat. A találkozó lényege a tapasztalatcsere az önkormányzati vezetők, a rendőrség és a menekültügyi hivatal munkatársai között. Mindaz az információ, ami most a rendelkezésünkre áll, az megnyugtatásként kellene hogy hasson a polgárokra, hiszen amellett, hogy mindennapi látvány a migránsok érkezése és távozása, településeken való áthaladása, emellett mind a rendőrség, mind pedig az adott állami intézmények igyekeznek kontroll alatt tartani az eseményeket. Ahogy az már többször elhangzott, ezt a helyzetet nem mi mint önkormányzatok vagy Szerbia mint ország idézte elő, és sajnálatos módon nem is fogjuk tudni megoldani. Azonban mindent meg fogunk tenni, hogy mindazokat az esetleges problémákat, bejelentéseket, összetűzéseket, amik esetlegesen kialakulhatnak a helyiek és a migránsok között, kezelni tudjuk. Egyébként továbbra sincs tudomásunk direkt atrocitásokról. A polgároknak nyugodtan kell kezelniük a fennálló helyzetet, és minden alkalommal, amikor úgy érzik, hogy probléma van, vagy a rendőrség, vagy az önkormányzat felé jelezzék azt – magyarázta a polgármester.

Újságírói kérdésre, hogy milyen konkrét megállapodásra jutottak a tanácskozás alatt a helyzet kezelésével kapcsolatban, a polgármester a következőket nyilatkozta.
– A helyzet kezelése a következőképpen zajlik: amikor maguk a migránsok jelennek meg olyan területeken, ahol nekik nincs joguk tartózkodni, akkor egyrészről vagy az önkormányzat, vagy a rendőrség felé érkezik egy bejelentés, mely alapján nekünk a menekültügyi hatósággal konzultálva el kell azt döntenünk, hogy melyik befogadóállomásokra tudják őket szállítani, hiszen hivatalosan Szerbiában csak ott tartózkodhatnának. Mivel ezek az állomások nem zártak, nem tudják őket bent tartani, ettől a pillanattól kezdve elég nagy a mozgásterük és a fluktuációjuk. Hogy meg tudjuk-e oldani azt, hogy községeink területére soha többet ne lépjen be egy migráns sem? Sajnálatos módon ezt biztosan nem tudjuk megakadályozni. Mindaz, ami naponta probléma lehet, akár az, hogy sokan vannak a buszállomásokon és megpróbálnak a buszokra feljutni, magánházakba próbálnak bemenni éjszakára, ezeket a dolgokat sajnálatos módon csak utólagosan tudjuk kezelni, akkor tudja a rendőrség is kezelni, ha a megfelelő bejelentések megtörténnek – mondta Fejsztámer Róbert.

A tanácskozás végeztével Lackó Róbert, a migránsügyekkel megbízott koordinátor is összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
– Megelégedésünkre a migránsok által bejárt és érintett útvonalak elöljárói mind megjelentek a tanácskozáson: Nagykikinda, Törökkanizsa, Szabadka és Magyarkanizsa polgármesterei és migránsügyi megbízottjai, továbbá a belügyi elöljárók és a menekültügyi biztos, Cucić úr személyében. Az utóbbi két-három napban kevesebb volt a migráns Magyarkanizsa központjában. Megfelelő intézkedésekkel ezt a vonalat tehermentesíteni fogják azzal, hogy felszabadítanak bizonyos számú helyet a preševói és a többi központban, valamint mindenképp arra törekednek, hogy a migránsok idejutását minél jobban leszűkítsék. Arra is ígéretet kaptunk, hogy az embercsempészekre is jobban odafigyelnek, hiszen ők is jelen vannak. Bízom benne, hogy javulni fog a helyzet a közeljövőben – mondta Lackó Róbert.