2024. április 19., péntek

Iohannis: Romániának több uniós forráshoz kell jutnia az előző költségvetési időszakhoz képest

Romániának a költségvetési tárgyalások körülményeitől függetlenül több európai uniós forráshoz kell majd jutnia a kohéziós és a közös agrárpolitika keretében az előző időszakhoz képest - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő pénteken Brüsszelben, miután Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével találkozott

Iohannis és Michel megbeszélései központjában az Európai Unió 2021 és 2027 között érvényes hétéves költségvetése állt, két héttel a témában február 20-ra összehívott csúcstalálkozó előtt.

A román elnök azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít, de kész tervekkel érkezett, és elkötelezett amellett, hogy a hétéves közösségi büdzsé kohéziós és agrárpolitikai forrásaiból több támogatást szerezzen Romániának.

"Elvárásaink vannak a kohéziós politikával kapcsolatban, mivel ebben a kategóriában több nélkülözhetetlen forrás található a felzárkózás elfogadható szintjének lehető leggyorsabb eléréséhez" - fogalmazott.

Fontosnak nevezte, hogy a környezetbarát, zöld gazdaságra való átmenetet segítő csomag ne legyen része a kohéziós alapoknak, hanem attól teljesen független tételként szerepeljen a költségvetésben. Aláhúzta, a tárgyalások folyamán azon fog dolgozni, hogy több forrás legyen hozzáférhető a kohézió és a közös agrárpolitika mellett a zöld megállapodás számára, valamint az új kihívások kezelésére is.

Kijelentette, Románia támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amelynek alapján a költségvetés a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnése után bennmaradó 27 tagország bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,114 százalékát tenné ki, a jelenlegi 1,16 százalék helyett.

"Reálisnak kell lennünk, az egyenlet ugyanis bonyolult. Kétféle tagállam létezik: egyesek többet fizetnek, mint amennyit kapnak, mások pedig többet kapnak, mint amennyit fizetnek. A két csoport között rendkívül nehéz megegyezésre jutni" - közölte.

Nyilatkozatában "meglehetősen bonyolultnak" nevezte az uniós alapokon keresztül történő finanszírozás összekapcsolását a jogállamisági elvárásokkal. Azt mondta azonban, hogy Románia nem ellenez egy ilyen mechanizmus létrehozását.

"Egyetértünk azzal, hogy az uniós pénzeszközök odaítélését összekapcsolják a jogállamiság tiszteletben tartásával, de az illetékeseknek még nagyon sok tennivalójuk van, amíg egy pontosan körülhatárolt és alkalmazható kritériumrendszerrel állnak elő. Ha egyértelmű eljárást sikerül létrehozni, elfogadjuk" - tette hozzá Iohannis.