2024. április 20., szombat

Trump marad, de már támadják

Kudarccal ért véget az elnök megbuktatásának kísérlete – Ellenfelei folytatásra készülnek

Győzelmi nyilatkozatban fényezte magát tegnap Donald Trump, miután előző este megbukott a szenátusban ellene kezdeményezett eljárás (impeachment), amelynek célja a megbuktatása volt. Az amerikai elnök továbbra is hivatalban marad, s ezentúl már minden erejével az újraválasztására összpontosíthat. Az impeachment kudarcával máris nőtt a támogatottsága. 

Az ország sikerének tartja az amerikai elnök, hogy megbukott az ellene indított parlamenti eljárás, amelyben (demokrata párti) ellenfelei meg akarták fosztani a hatalmától. Donald Trump szerint az ellene indított impeachment színjáték, átverés volt.

Kezdettől fogva azt állította egyébként, hogy az egész eljárás politikai boszorkányüldözés, csalás, sőt puccs, mert ő ugyan semmi rosszat nem tett.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást tavaly decemberben kezdeményezték a demokrata párti képviselők az alsóházban, amely végül két vádpontot szavazott meg ellene. Ezek: 1. hatalommal való visszaélés (amiért Ukrajna segítségét igényelte egyik politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök hiteltelenítése érdekében), 2. a kongresszus munkájának akadályozása (azzal, hogy az „ukrán ügyben” nem engedte tanúskodni munkatársait, sőt egyetlen vonatkozó dokumentum átadásához sem járult hozzá).

Az elnök sorsáról (hivatalából való eltávolításának, kirúgásának kérdéséről) a felsőház (szenátus) döntött, ahol az eljárás, vagyis az ítélkezés (a „per”) január 21-én kezdődött és a héten (szerdán este) fejeződött be. A testületben a Trumpot támogató republikánusok képeznek többséget, így gond nélkül elvetették (leszavazták) az ellene felhozott vádakat. (Menesztése ilyen szenátusi erőviszonyok mellett tehát eleve esélytelen volt.).

Azzal, hogy a szenátusi többség fölmentette az impeachment eljárás (illetve a két vádpont) alól, Trump továbbra is marad hivatalában, vagyis folytathatja munkáját a november 3-ai elnökválasztásig, amelyen szeretné megőrizni tisztségét.

Újraválasztási esélyei jelenleg jók. A kudarcba fulladt impeachment ráadásul meg is növelte a népszerűségét, ami persze nem biztos, hogy kitart a novemberi voksolásig. Az ellenben már-már borítékolható, hogy ő lesz pártjának elnökjelöltje.

A perből mindenesetre megerősödve került ki, amivel fontos politikai győzelmet aratott demokrata párti ellenfelei fölött. A Fehér Ház hivatalos nyilatkozatban hívja föl a figyelmet arra, hogy a szenátusi döntés „teljes mértékben igazolja” az elnököt.

A republikánus szenátorok közül egyedül Mitt Romney volt elnökjelölt szavazott a két vádpont egyikében Trump ellen. Emiatt máris kivívta Trump és saját tábora haragját, ahonnan már olyan hangok hallatszanak, hogy az árulót ki kell zárni a frakcióból.

Bár a szenátus hivatalosan lezárta a Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást, demokratapárti vezetők megkérdőjelezték az eljárás törvényességét és a szerdai szavazás eredményét. A republikánusokat pedig azzal vádolták meg, hogy összejátszottak a Fehér Házzal a tények elkendőzésében. A demokrata pártiak ezért további vizsgálatokat ígérnek az elnök ellen, vagyis folytatódik a szembenálló két oldal közötti elkeseredett politikai küzdelem.

Az Egyesült Államok történetében ez volt a harmadik ilyen eset. Korábban Andrew Johnson és Bill Clinton vált az impeachment szenvedő alanyává, ám egyiküket sem sikerült elmozdítani az elnöki székből. Az előbbi ellen 1868-ban indult alkotmányos felelősségre vonási eljárás (amiért törvénytelenül fölmentette védelmi miniszterét), az utóbbi ellen pedig 1998-ban, mert szexbotrányba keveredett a Fehér Ház egyik gyakornoknőjével, s ezt sokáig letagadta.