2024. március 29., péntek

Szijjártó: A két célt egyszerre is el lehet érni

Magyarország javaslatot tett az ukrajnai magyar nyelvű oktatási helyzet megoldására

Az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelve egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki kijevi látogatásán. Erről a miniszter azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel közösen tartott kijevi megbeszélésüket követően.
– Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni – fogalmazott Szijjártó.
Ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit. Szijjártó leszögezte, hogy a magyar kormány a jószomszédi kapcsolatok újjáépítésében érdekelt Ukrajnával, azonban azt szeretné, ha néhány pragmatikus és praktikus sikertörténetet fel tudnának építeni, ami segítene újjáépíteni a két ország közötti jó kapcsolatot. Ezért márciusra Budapestre összehívták a kormányközi együttműködési bizottság ülését, jelentette behozzáfűzve, hogy Budapest szeretné, ha ezen az ülésen sikerülne megállapodni legalább egy új határátkelő megnyitásában.

Dmitro Kuleba az MTI-kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kisebbségek jogainak védelméről szóló, a kormány által megígért törvényjavaslatot a kulturális minisztérium készíti elő. Ezt követően társadalmi vitára bocsátják. Ugyanakkor közölte: Kijev mindent megtesz a kisebbségek védelmében, amit a nemzetközi kötelezettségek előírnak számára, és nem kívánja elodázni a törvény elfogadását.