2024. április 24., szerda

Több száz migráns próbált átjutni a magyar határon

A szerb hatóságok átengedték őket, a magyar határőrök viszont lezárták a határt
A tompai határ előtt telepedtek le, mivel azt a magyar hatóságok lezárták (Benedek Miklós felvétele)

A tompai határ előtt telepedtek le, mivel azt a magyar hatóságok lezárták (Benedek Miklós felvétele)

Migránsok nagy csoportja próbált átjutni tegnap délután a kelebiai határátkelőn, hogy Nyugat-Európa felé haladjon tovább. A mintegy 200-300 illegális bevándorló a Majdán-tónál gyülekezve indult meg a kelebiai úton egy tiltakozómenetben haladva. Mint megtudtuk, korábban a közösségi médián értekeztek egymással, és már több hónapja tartózkodnak az ország területén.

A migránsok átkeltek a szerb határon és letelepedtek a tompai határ előtt, mivel azt a magyar hatóságok lezárták. A magyarországi határőrök sorfalat alkotva védték a mobilkerítést, illetve egy rendőrségi helikopter is figyelemmel kísérte az eseményeket. Sötétedésig egyre több, kisebb csoport csatlakozott a tömeghez, lapzártánkig mintegy 400-an ültek a kerítésnél. A háború elől menekülünk, nem az éhség elől, engedjenek át bennünket békében – írták ki transzparenseikre a bevándorlók. Így próbálták elérni, hogy átengedjék őket a magyar határon. A tömegben nők és gyermekek is voltak. Mint a helyszínen kiderítettük, a migránsok nem szándékoznak elmozdulni onnan, és a hideg időjárás ellenére, akár több napon át is készek ottmaradni.

– Mi is emberek vagyunk, jogunk van a jobb élethez. Betegek vagyunk és éhesek. Nem érdekel bennünket az sem, ha itt éhen halunk vagy megfagyunk, addig fogunk várakozni, míg meg nem nyitják előttünk a határ kapuit – mondta a sajtónak az egyik bevándorló.

Nem az éhség, hanem a háború elől menekülünk – üzenték ezzel a táblával (Benedek Miklós felvétele)

Nem az éhség, hanem a háború elől menekülünk – üzenték ezzel a táblával (Benedek Miklós felvétele)

A migránsok a határ mellett elhelyezett konténerből kartondobozokat túrtak ki, takarókkal, élelemmel és nagy hátizsákkal érkeztek a tompai határátkelőhöz. A kelebiai határhoz közeli boltokat kulcsra zárták, a helyiek láthatóan félnek a határszakaszon zajló eseményektől.