2024. április 23., kedd

Összefogás és értékteremtés

Nagy sikerű élőújság keretében mutattuk be lapunk legújabb kiadványait Csókán

Zsúfolásig megtelt a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székháza szerda este a Magyar Szó és a Magvető élőújságján, ahol bemutattuk lapunk legújabb kiadványait, meghívott vendégeink pedig tájékoztatták az egybegyűlteket az aktuális köztársasági és tartományi pályázatokról, kedvezményes hitelekről és támogatásokról is.

A csókai élőújság iránt igen nagy volt az érdeklődés (Gergely József felvétele)

A csókai élőújság iránt igen nagy volt az érdeklődés (Gergely József felvétele)

A rendezvényen jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, a Magyar Szó részéről pedig Ökrész Rozália igazgató, Varjú Márta főszerkesztő, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Fodor István, a lap nyugalmazott újságírója és szerkesztője, Máriás Endre újságíró-szerkesztő, valamint Gergely József újságíró-fotóriporter. A rendezvényen ott voltak továbbá a házigazdák, Kormányos László, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője, Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke és Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója, valamint Zombori Csaba alpolgármester és Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke.

A rendezvényen fellépett a csókai Csalogány asszonykórus (Gergely József felvétele)

A rendezvényen fellépett a csókai Csalogány asszonykórus (Gergely József felvétele)

A rendezvény a művelődési egyesület Csalogány asszonykórusának fellépésével kezdődött, majd Balunovity Anna mondta el Gyólay Karolina Álomvilág című versét. Az élőújságot Máriás Endre moderálta, aki elmondta, hogy a Magyar Szó munkatársai mindig örömmel járnak vissza Csókára,

Ökrész Rozália pedig az értékek jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében.

– A maihoz hasonló közösségi események, közösségi élmények csakis úgy születhetnek, ha azok vannak itt, akik az értékeket megteremtik és megőrzik. Az értékeket teremtjük mi is, teremti a kórus is, teremtik a gyönyörű kézimunkák is – hangsúlyozta Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, hozzátéve, hogy a Magyar Szóval összefogva a jelen lévő szakpolitikusok hasznos segítséget tudnak nyújtani a helyi termelőknek, amiből mindenki profitálhat.

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője (Gergely József felvétele)

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője (Gergely József felvétele)

A rendezvény folytatásában Varjú Márta az összefogás szükségességét emelte ki köszöntőjében.

– Odafigyelünk arra, hogy mi kerüljön be a lapba, hiszen az a kötelességünk, hogy szolgáljuk az olvasótábort. Mi a Magyar Szóban olyasmiről írunk, amiről mások nem. Nagyon fontos számunkra, hogy Vajdaság-szerte minden magyar közösség bekerüljön a lapba, mert erről csak mi adunk hírt, és csak mi juttatjuk el az olvasókhoz ezeknek a közösségeknek a történéseit. Ezt más nem fogja megtenni helyettünk, ezért össze kell fognunk. Erre nagyon szép példa a ma esti összefogás, amikor az agrárszövetség, a csókaiak és a Magyar Szó közösen hozta létre ezt a rendezvényt – emelte ki Varjú Márta.

Az eseményen ismertették a Magyar Szó két tavaly megjelent kötetét. A Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás a lap fennállásának 75. évfordulójára jelent meg. A másik kiadvány az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek című anekdotagyűjtemény. Mindkét kötetet Fodor István szerkesztette, aki az előbbiről elmondta, hogy a kötet első részében a 75 év legfontosabb eseményeiről szóló írásokat válogatott, a második rész pedig riportokat és interjúkat tartalmaz. Az anekdotagyűjtemény kapcsán arról beszélt, hogy az emberek általában kedvelik a humoros történeteket, amikből Gergely József szerző több mint négyszázat gyűjtött össze ebbe a kötetbe. Az est végén a szerző fel is olvasott néhány humoros történetet.

Támogatással és összefogással a gazdákért

Az egybegyűltek a mezőgazdasággal kapcsolatos aktualitásokról is tájékozódhattak (Gergely József felvétele)

Az egybegyűltek a mezőgazdasággal kapcsolatos aktualitásokról is tájékozódhattak (Gergely József felvétele)

A mezőgazdaságot érintő legaktuálisabb kérdésekről Varga Attila, Fremond Árpád, Ótott Róbert, valamint Nagy Miklós ejtettek szót. Varga Attila szerint a vajdasági magyarság jelentős része foglalkozik mezőgazdasággal, és a föld iránti szeretet szinte az emberek génjeiben van. Hangsúlyozta, hogy a problémákról is beszélni kell, tájékoztatni kell az érintetteket minden fontos információról. Mint mondta, az elmúlt évet számos nehézség terhelte, és a kilátások szerint a vajdasági magyar gazdáknak az idén sem lesz könnyebb. Ebben a közös gondolkodás, az összefogás jelenthet segítséget számukra. Ismertette a Magvető nyereményjátékát is, amelynek során a hetente megjelenő nyereményszelvényeket kell összegyűjteni két hónapon keresztül. A legszerencsésebbek értékes ajándékokat, kertészeti gépeket nyerhetnek.

Fremond Árpád (Gergely József felvétele)

Fremond Árpád (Gergely József felvétele)

Fremond Árpád sikeresnek értékelte az elmúlt időszak munkáját a mezőgazdasági kérdéseket érintő választási ígéreteket illetően. Mint mondta, az IPARD-program elindulását különösen fontosnak tartották. Hangsúlyozta, hogy a termelőknek akkor fogja megérni mezőgazdasággal foglalkozni, amikor Szerbia az Európai Unió tagja lesz, majd további példaként említette a földtörvény szigorítását, a vagyon-visszaszármaztatást, a kistermelői rendeletet, illetve a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetének javítását. Elmondta azt is, hogy a VMSZ igyekszik minden lehetőséget megteremteni arra, hogy minél többen foglalkozhassanak mezőgazdasággal, ebben pedig szerepet vállal a Prosperitati Alapítvány is.

Ótott Róbert a tartományi lehetőségeket foglalta össze felszólalásában.

Ótott Róbert (Gergely József felvétele)

Ótott Róbert (Gergely József felvétele)

– Jelenleg hét pályázati vonalunk van nyitva, ebből a gazdák ötre egészen február 21-ig tudnak pályázni. Ezek az öntözőrendszerek kiépítésére, farmi felszerelések támogatására, a gyümölcsösök jégvédő hálóval való megvédésére vagy kerítések kiépítésére, valamint a fiatal gazdák startup támogatására vonatkoznak – magyarázta, majd hozzátette, hogy nemcsak közvetlenül a termelőket, hanem az önkormányzatokat is támogatják, egyebek között a vízvezetékek és szennyvízhálózatok kiépítését, illetve felújítását, öntözőkanálisok tisztítását és illegális szemétlerakók felszámolását. Hangsúlyozta, hogy a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hiteleket nyújt, amelyeket kombinálni is lehet a tartományi titkárság költség-visszatérítésével.

Nagy Miklós elmondta, hogy szövetségük szinte minden vajdasági községben jelen van, húsz falugazdász van náluk munkaviszonyban, akiken keresztül eljuttatják a szükséges információkat a gazdákhoz. Végezetül jó termést és jó árat kívánt a vajdasági termelők számára.