2024. április 19., péntek

Az influenza miatt fontolgatják az iskolák ideiglenes bezárását

Vajdaságban súlyosbodott a járványtani helyzet, a szezonális influenza mind jobban terjed, a vírus aktivitása meghaladta a közepes intenzitás küszöbét, áll a Tartományi Egészségügyi Titkárság pénteki jelentésében. Ebből kifolyólag a titkárság javaslatára valamennyi kórházban látogatási tilalmat vezettek be, vagy legalábbis korlátozták a látogatási időt. Az intézkedés mindaddig hatályban lesz, amíg a betegség terjedése nem mérséklődik. A Tartományi Egészségügyi Titkárság a jövő héten újabb közleményt ad ki, miután a Vajdasági Közegészségügyi Intézet újból felméri a járványügyi helyzetet. Amennyiben az előfordulási arány, illetve a vírus aktivitásának erőssége tovább növekszik, fontolóra veszik az iskolai és az óvodai tagozatok néhány napos, ideiglenes bezárását.

A Batut Közegészségügyi Intézet adatai szerint még nem beszélhetünk országos járványról, noha a megbetegedettek száma jelentősen megnőtt, különösen az iskoláskorú gyermekek körében. A Vajdaság területén előforduló influenzaesetek többségét 5–14 éves gyermekeknél jelentették, míg a légzési fertőzéseket a négy évnél fiatalabb gyermekek körében figyelték meg nagy számban. Jelenleg influenzajárványról Belgrádon kívül még három megyében (Pirot, Mačva, Zlatibor), számoltak be. A betegek számának növekedése azonban az ország minden régiójában megfigyelhető. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban kijelentette, az enyhe téli időjárás, a magas hőmérsékletek elősegítik a fertőzések és vírusok terjedését, ennek ellenére az idén 20 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint tavaly. Ezt azzal magyarázta, hogy mintegy 300 000 oltást adtak be a tél folyamán.

– Az idén kevesebb az influenzás, de több a légúti fertőzéses beteg, mivel egyre több ember felismeri, mennyire fontos a védőoltás felvétele – emelte ki Lončar. Szerinte a védőoltás a krónikus betegségben szenvedőknek a legfontosabb, mivel legyengült immunrendszerük nehezebben veszi fel a vírusokkal való harcot