2024. március 29., péntek

Aranyon fekszik Szerbia

Milliárd dolláros meglepetés a hármas határon

A nemesfém-lelőhelyeket kutató Medgold Resources kanadai cég megerősítette: kiaknázásra érdemes mennyiségű aranyat talált Dél-Szerbiában, közvetlenül Bulgária és Észak-Macedónia határánál. A Tlamino projektum keretében (amely a szóban forgó terület egyik településéről kapta a nevét) végzett kutatások során csupán egyetlen helyszínen mintegy hétmillió tonna ércet találtak,  amely körülbelül 680 000 uncia, vagyis 19,3 tonna, valamivel több mint egymilliárd dollár értékű aranyat rejt. A Medgolt folytatja a kutatást a vidéken, hiszen megállapította, hogy az említett gazdag lelőhelyen az aranytartalom kb. 3 gramm tonnánként, miközben szakmai körökben köztudott, hogy az arany kiművelése 1g/t aranykoncentráció fölött már gazdaságos.

Egyébként a Medgold a Tlamino projektum megvalósítása során olyan, 40 méter vastag ércréteget is felfedezett, amely tonnánként 8,32 gramm aranyat és szinte hihetetlen mennyiségű, 193g/t ezüstöt tartalmaz. Erről már egy évvel ezelőtt cikkezett a szerbiai sajtó, akárcsak arról, hogy a vancouveri vállalat megállapodott a szintén helybeli – mexikói, perui, argentínai arany- és ezüstbányák tulajdonosaként ismert – Fortuna Silver Mines céggel arról, hogy utóbbi 8 millió dollárt fordít a szerbiai kutatásokra, melyek 200 négyzetkilométeres területen folynának (a két vállalat ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozik).

Az arany a mintegy 15 km vastag földkéregben 0,005 g/t koncentrációban fordul elő. A kitermelhető mennyiséget illetően számos becslés látott már napvilágot, a legelfogadottabb szerint ez nyolcezer köbméterre tehető, de 90 százaléka még a föld mélyén fekszik. Kiszámították, hogy a világ összes, eddig kitermelt aranya beleférne egy 18 méter oldalszélességű kockába!