2024. április 25., csütörtök

Kolbászkóstoló Erzsébetlakon

Pálinkaversenyt és gasztronómiai fesztivált is tartanak

A tél végezetével a disznótorok ideje lassan lejár, a kolbászfesztiválok idénye pedig megkezdődik. A pici, többnemzetiségű bánáti faluban, Erzsébetlakon a február 16-ai, immár a VII. Kolbász- és Pálinkafesztivál megtartására készülődnek.

A Turisztikai Világszervezet a falusi turizmus évének kiáltotta ki a 2020. esztendőt, s ezt a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet is szem előtt tartja.

– Erzsébetlak a maga sokszínűségével Vajdaság kulturális gazdagságát is képviseli – emelte ki tegnap Újvidéken Nataša Pavlović, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet igazgatója abból az alkalomból, hogy e szervezet vállalta magára a rendezvény népszerűsítését.

A kolbász és pálinka megmérettetéséről ismert rendezvény a látogatók gyarapodásával évek óta egyre komolyabb szervezést igényel, az erzsébetlaki helyi amatőr szakácsok egyesülete, valamint a helyi közösség tanácsa mellett ezért Nagybecskerek város önkormányzata és idegenforgalmi szervezete is egyre inkább az esemény mögé áll. A kezdeti törperendezvény egyre növekszik, hiszen tavaly a látogatók számát már 10 000 körülire becsülték.

Az esemény központi része a kolbászkészítés. Ezt a műveletet a versenyezni óhajtó csapatok végzik el, amelyek február 16-án, vasárnap reggel nyolc és tíz óra között regisztrálhatnak a helyszínen. 11 órakor kezdődik a kolbászkészítő verseny, 13 óráig kell átadni a kóstolót, majd 15 órakor következik az eredményhirdetés. A legízletesebb kolbászok készítői természetesen jutalomban is részesülnek. 

Az eseményen a gasztronómia iránt érdeklődök nemcsak étel-, hanem italínyencégeket is kóstolhatnak. Gyakran hallhatjuk, hogy a gyári sörben már komló sincs, ezért sokan inkább a jó házi pálinka mellett döntenek – mondta Darko Sládeček, az erzsébetlaki amatőr szakácsok egyesületének elnöke, aki egyben az esemény egyik fő szervezője.

– A mi vidékünkön disznótorban pálinkát isznak, vannak települések, ahol a forralt bort részesítik előnyben, de Erzsébetlak nem bortermelő vidék, ezért a kolbászkészítő verseny maga mellé kívánja a pálinkaversenyt is – állapította meg a szervező.

Akárcsak Erzsébetlak, maga a verseny is soknemzetiségű a szlovák, magyar, bolgár, szerb lakosával. A szomszédos Muzslyáról minden évben három-négy magyar csapat érkezik, a magyarországi testvérfaluból már negyedik alkalommal jönnek, de rendszeresek a versenyzők Petrőc és Aradi (Aradac) településekről is.

A szervezők az idén maximum 60 csapat jelentkezését várják. A verseny részvéti díja 4000 dinár, a húst és az alapanyagok jelentős részét a szervezők biztosítják. Aki még nem jelentkezett, az megteheti a binmarketing.rs/beloblatskakobasica oldalon, illetve a +381 (0)63 17 97 639-es telefonszámon.  A pálinka minőségi elbírálását az esemény előtt egy héttel tartják, tehát a mintákat holnapig, azaz szombatig lehet átadni. Erre a jelentkezés a +381 (0)69 199 48 16-os telefonszámon lehetséges.

Az esemény napján, február 16-án, a látogatóknak reggel nyolc órától kezdve bánáti reggelit szolgálnak fel a falu művelődési otthonában. Ezek az ételek a sült máj, sült disznóvér hagymában, ami  mellé minőségi péki kenyeret kapnak.  Az ebéd felszolgálása délután egy órakor kezdődik, s akkor már fogyaszthatunk erzsébetlaki sült kolbászt is krumplival, illetve hagyományos helyi disznópaprikást. A jó hangulatról, illetve a zenéről a Bellami zenekar gondoskodik, a vendégek a kora délutáni óráktól nézelődhetnek és vásárolhatnak a kirakodóvásáron, amelyen több kézműves termék és gasztrofinomság is kapható majd. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel forgalmi dugók kialakulása várható.