2024. április 19., péntek

Utazni, de kivel?

Szabadalom nélkül maradt az országban működő idegenforgalmi ügynökségeknek csaknem a fele

A Köztársasági Statisztikai Hivatal a napokban 215 idegenforgalmi ügynökséget törölt a vállalkozók adatbázisából. Ezen utazási irodák ideiglenesen elvesztették engedélyüket, és mindaddig nem szervezhetnek utakat, amíg nem teljesítik az új törvénymódosítás értelmében kiírt követelményeket. Az új szabadalmat január végéig kérelmezhették az ügynökségek.

Aleksandar Seničić, a Yuta (Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetsége) igazgatója szerint a hivatal által közreadott adatok nem azt jelentik, hogy ezen ügynökségek egyszer és mindenkorra bezárták a kapuikat. Az utazási irodák ugyanis a törvénymódosítás követelményeinek teljesítésére kiírt január 31-ei határidőn túl is átadhatják a szabadalmaztatási kérelmet.

– A rendszer február elején automatikusan törölte azokat az ügynökségeket is, amelyek január 25-e után adták át kérelmeiket. A 215 szabadalom nélkük maradt utazási irodából 140-nek a kérelme  jelenleg is folyamatban van, de a törvény azoknak az ügynökségeknek is lehetőséget ad a kérelmezésre, amelyek még nem kezdték el a folyamat lebonyolítását. 

A Yuta szövetség 580 idegenforgalmi tevékenységgel foglalkozó szervezetet, ügynökséget és kereskedőt tart nyilván. A szakemberek felmérése szerint a törvénymódosítás miatt történő átállás végleges lezárása után legfeljebb 10 százalékkal lesz kevesebb a turisztikai tevékenységgel foglalkozó bejegyzett vállalatok száma – magyarázta Seničić, aki szerint legkevesebb 480 ügynökség teljesíteni fogja az új rendelkezések által megszabott feltételeket.

Ahogyan korábban is beszámoltunk róla, az év eleje óta érvényben levő szigorítások elsődleges célja az utazni vágyók védelme. A rendelkezések szerint az utazási irodákat négy csoportba sorolták, aszerint, kinek mennyi utasa volt az elmúlt 12 hónapban. Ez az osztályozás az alapja a kártérítéseknek is, amelyeket a vállalkozás bezárása esetén kötelesek az ügynökségek kifizetni.

A turisztikai ügynökségeknek letétet is kellett hagyniuk a bankszámlájukon, amelynek a nagysága ugyancsak csoportonként változik: az első csoportban ez az összeg 2500 euró, a másodikban 5000, a harmadikban 7500, a negyedikben pedig 10.000 euró. Mindez mellett a turisztikai ügynökségek vezetőjének, illetve annak, akinek a neve alatt szabadalmaztatták az utazásokat biztosító társaságot, B2-es nyelvvizsgát kell tennie valamilyen idegen nyelvből, legalább három év szolgálati idővel kell rendelkeznie a turizmus területén, de immár egyetemi végzettségre is szüksége lesz, valamint természetesen egy megfelelő üzlethelyiségre.

Ezen feltételeket a múlt hónap végéig az országban működő utazási irodák alig több mint fele teljesítette. A Köztársasági Statisztikai Hivatal közleménye szerint január végéig 262 szabadalmat adott ki azon turisztikai ügynökségeknek, amelyek eleget tettek az idegenforgalomra vonatkozó törvénymódosítás által előírt követelményeknek. Az újonnan kiadott szabadalmak három évre jogosítják fel az utazási irodákat a működésre.