2024. március 28., csütörtök

Szájmaszkkal a vírus ellen?

Országszerte óriási hiány mutatkozik ezen védőfelszerelésből

A koronavírus egyre nagyobb teret nyer a világban, elsősorban Kínában szedi áldozatait, és onnan veszélyesen terjed tovább más országokba is, így már Európában is megjelent. A híradókban, de a világhálón is elterjedt képekről láthatjuk, hogy Kínában és a környező országokban az emberek műtős, vagy szűrővel ellátott maszkokkal igyekeznek védekezni a vírus ellen. De vajon mekkora védelmet nyújt és valóban hatékony-e az újonnan felbukkant kórokozóval szemben?

Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ találni, annál is inkább, mivel az utóbbi hetekben felröppent a hír, hogy Újvidéken, de még országos szinten is már alig kapható az egészségügyi szájmaszk a gyógyszertárakban. A legnagyobb számban inkább a turistaként itt tartózkodó kínaiak körében, valamint a nagyvárosokban tapasztalható ezeknek a védőeszközöknek a vásárlása. A gyógyszertárakat járva mindenütt ugyanazt a választ kaptuk, nem kapható maszk, mivel azt a kínaiak felvásárolták. Az egyik gyógyszertárba betérve, arról számolt be a nevét elhallgatni kívánó gyógyszerész, hogy nemrégiben 4-5 doboznyi maszkot is vásároltak a kínaiak, mostanra pedig már egyáltalán nincs raktáron belőlük.

– Az elmúlt hetekben nagyobb mennyiségű műtős szájmaszkot rendeltünk, csupán néhány nap leforgása alatt azonban a teljes állomány elfogyott. Akkora hiány mutatkozik már ebből az árucikkből, hogy már rendelni sem tudunk, és azt sem tudom megmondani, hogy mikor várható belőle újabb szállítmány – mondta a gyógyszerész.

Kiemelte, hogy nagyobb védelmet nyújthatnak a szűrőkkel ellátott maszkok, mégpedig azok, amelyeket az asztalosok is használnak munka közben. Véleménye szerint azonban ezek sem nyújtanak valódi védelmet a vírusok ellen. Egy másik gyógyszertárban szintén hasonló problémákkal küzdenek, hiszen itt sem tudnak szolgálni semmilyen típusú védőmaszkkal. A nevét szintén elhallgatni kívánó másik gyógyszerész az előző gyógyszertárban nyilatkozó patikushoz hasonló problémákat sorolt fel. Elmondása szerint az utóbbi hetekben drasztikusan megnövekedett a maszkok iránti kereslet, ami elsősorban a koronavírus által okozott pániknak róható fel.

– Az utóbbi hetekben a teljes állomány elfogyott, úgyhogy mostanra már egyáltalán nem tudok szolgálni szájmaszkokkal és nem is lehet tudni, hogy mikor kapunk újabb szállítmányt. Tudomásom szerint Újvidéken már csak nagyon korlátozott számban kapható, a fővárosban is alig lehet hozzájutni – nyilatkozta a patikus.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a maszkok viselete nem sokban véd a vírusok ellen, ha valaki mégis ilyen módon szeretné magát megvédeni, akkor azt többnyire a zárt helyiségekben alkalmazza (kórházak, autóbuszok stb.).

Kókai Zekić Tímea ideggyógyász, a Vajdasági Sürgősségi Központ neurológiai osztályának szakorvosa elmondta, hogy az egészségvédelmi maszkokat arra fejlesztették ki, hogy a viselőjét megvédje a levegőben található káros anyagok, folyadékcseppek és szilárd részecskék belégzésétől.

– A sebészeti vagy orvosi maszknak az egyik oldala vízálló, míg a másik nedvszívó réteggel van bevonva. Mivel csak a kilégzett levegőt szűri át, ezért a viselőjét csupán kisebb mértékben védi. Fontos kiemelni, hogy ez a típusú maszk elsősorban a környező emberek számára nyújt védelmet a viselője által kilégzett cseppektől és különféle kórokozóktól. Mivel a maszk nem simul teljesen az arcra, ezért a levegő 20-30 százalékban szűretlenül kerül be a szervezetbe – mondta Kókai Zekić.

Hozzátette, hogy az egészségügyi maszk csupán egyszeri használatra alkalmas és addig használható, amíg a viselője elegendő levegőt kap. A szűrő is eltömődhet, de ez csak nagyon szennyezett ipari környezetben fordulhat elő. Ezek a maszkok olyan használatra készültek, hogy a baktériumok és a különféle részecskék az egészségügyi személyzetről ne terjedhessenek át a páciensekre, vagyis a maszk csupán egyoldalú védelmet nyújt (influenza és nátha ellen). A gyógyszertárakban kaphatóak azonban szűrővel ellátott, ún. kétirányú védelmet nyújtó maszkok is, amelyek átszűrik a ki- és a belégzést is. Az egyszerű műtős szájmaszk leghatékonyabb az operációk során, mivel megakadályozza, hogy a mikroorganizmusok az orvos szájából és orrából a páciensre terjedjenek át. Fordított esetben azonban már nem biztosít ilyen hatékony védelmet, természetesen ez is sokkal jobb, mintha egyáltalán nem védekeznénk.

A vírusos betegeknek azt ajánlja, hogy maradjanak otthon, a megelőzésben való védelmet leginkább az alapos kézmosás jelenti, tehát ne nyúljunk piszkos kézzel a szemhez, szájhoz, az orrhoz. Emellett ajánlott a kesztyű viselése is, a gyakran megfogott tárgyak és felületek fertőtlenítése, arcmaszk használata, amelyet ha gyakran cserélnek, bizonyos fokú védelmet nyújthat a viselőjének és a környezetében lévő embereknek is. Kerülni kell a tömeget és legfőképpen a megbetegedetteket, ugyanakkor a szellőztetés is nagyon fontos.