2024. április 23., kedd
ZOMBOR

A polgárok kérték a művelődési ház lebontását

Gradina egy tanyacsoport a zombori Mlake helyi közösség területén. Elnevezése erődítményt, illetve erődítmény körötti térséget jelöl. A települést már a XVI. század derekán említik a török adókönyvek, majd hamarosan egyetlen család marad a területén, és az idők során hol benépesült, hol ismét elnéptelenedett. Zömmel bunyevácok lakták. 1879-ben, két évtizednyi kérelmezést követően iskola épült a településen, 1950-ben szövetkezeti otthont kapott az akkoriban 240 háztartást számláló tanyacsoport, 1966-ban megépült a villanyhálózat. Vezetékes vize, csatornahálózata ma sincs, az iskola megszűnt, a viszonylag kedvező közlekedési feltételek mellett a lakosság a város felé orientálódik. A művelődési házként működő egykori szövetkezeti otthont a közelmúltban lebontották.

Erről az eseményről az egykori tanyasiak közül többen a közösségi oldalakon megjelent fényképek révén értesültek, és meglepetésüknek hangot is adtak.
Pedig a bontást éppen Gradina mai lakói maguk kérték, egyenesen a polgármester asszonytól. A Mlake helyi közösségben tartott fogadóóráján vetették föl, hogy az elhagyatott épület veszélyes, és mielőbb el kellene bontani. Az önkormányzat fölmérte az épület állapotát, majd tavaly december elején közbeszerzést hirdetett a város tulajdonában álló, közveszélyes épületek bontására, köztük a gradinai művelődési házzal, amit már el is takarítottak. Az önkormányzat az egykori iskola viszonylag jobb állapotban lévő épületét kívánja fölújítani és művelődési házzá alakítani.

Gradina egykori lakói közül még emlékeznek, vagy hallomásból tudják, hogy a szövetkezeti otthont az akkori polgárok emelték önkéntes munkával, a környékbeli elhagyatott szállások épületanyagának fölhasználásával. Akik a közösségi oldalakon elsiratták a hajdani otthont, jól működő közösségi térként emlékeznek rá, ahol bál bált ért, énekesek, zenekarok, bűvészek és illuzionisták szórakoztatták a tanyasiakat.

A lebontott művelődési ház a labdarúgópálya mellett állt, ezért felvetődött az ötlet, hogy játszóteret létesítenek a helyére.

Kinek? – kérdezik az egykori garadinaiak, hiszen ahol nincsen óvoda se iskola, gyerek sincsen, aki a játszótéren szórakozna.