2024. április 24., szerda

Ismét befogják az ebeket Topolyán

Folytatódik a Komgrad Közvállalat örökbefogadási programja

Múlt év novemberében lapunk hasábjain is olvashattak arról a nem kis közfelháborodást kiváltott problémáról, hogy egy feljelentés miatt a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat kénytelen volt beszüntetni a városban, illetve a község falvaiban a kóbor kutyák befogását.

Ez után felszaporodtak az utcákon a csapatokba verődött állatok, amit aggodalommal vegyes bosszankodással figyeltek a polgárok. Miután a közvállalat teljesítette az illetékes felügyelőség követelményeit, mára visszaállt minden a megszokott kerékvágásba. A Komgrad folytatja a kóbor kutyák befogását és a korábban is olajozottan működő örökbefogadási programját – tudtuk meg Domány Dudás Dianától, a közvállalat igazgatónőjétől.

– Az intézkedéseink után decemberben ismét megkezdődött a kóbor ebek befogása Topolyán és a falvakban, majd januárra jelentősen csökkent e téren a feszültség. Ezt, amellett, hogy szemmel láthatóan eltűntek a kutyacsapatok az utcákról, a hozzánk intézett lakossági bejelentések számából is nyomon tudtuk követni. Az ősszel tetőzött történethez hozzátartozik, hogy a Köztársasági Állategészségügyi Felügyelőség vizsgálata után 90 napos határidőt kaptunk, hogy megoldást találjunk a menhelyre vonatkozó javaslataikra. Mi másfél hónap alatt teljesítettük, így december utolsó napjaitól ismét adva voltak a feltételeink a kóbor ebek befogására. Újdonság ebben a témában, hogy közvállalatunk három munkása szerzett oklevelet, ezzel együtt jogosultságot is, miután az állatjóléti törvénykezéssel összhangban elvégeztek egy képzést az Állategészségügyi Egyetemen – nyilatkozta a közvállalat igazgatónője. A kutyák a befogási folyamat során nyugtató lövedéket kapnak, így nem okoznak kárt sem magukban, sem a munkát végző állatorvosi technikusban.

Menet közben sikerült megoldani a menhely épületeinek adminisztrációs követelményeit, ezt megelőzően egy úgynevezett piszkos és tiszta részt is kialakítottak a területén. Az újonnan befogott kutyák 30 napig vannak megfigyelés alatt a karanténban, majd az egészségüket igazoló állatorvosi vizsgálat után sterilizáción esnek át, és chippel ellátva az úgynevezett tiszta részbe kerülnek.

– A Komgrad közvállalat eddig is minden feltételt biztosított ami a befogott állatok étkeztetését illeti. Ettől függetlenül manapság is érkeznek hozzánk jótékony felajánlások kutyatáp formájában. Emellett felhívást intéztünk több, konyhát is üzemeltető topolyai intézményhez, hogy az egyébként szemétre szánt főtt ételmaradékot ajánlják fel az ebek részére. Ez azt jelenti, hogy a kutyák főtt ételt, kifli- és kenyérmaradékot is kapnak a száraz kutyaeledel mellé. Tájékoztatásul mondjuk csak el, hogy ezt a telepre érkezésüktől számítva azonnal elkapják, semmiképpen nem romlik meg – hangsúlyozta Fekete Bánov Ágnes, a Komgrad kommunális koordinátora.

A telepen elhelyezett ebek tehát továbbra is állatorvosi felügyelet alatt állnak. A Komgrad igazgatónője hozzátette még, hogy az agresszív kutyákat elkülönítik, mint ahogy a kiskutyákat is. A közvállalat korábban beindított, ebekre vonatkozó örökbefogadási programja továbbra is sikeresen működik, aki tehát szeretne állatorvosilag igazolt, egészséges, chippel ellátott gazdátlan kutyust örökbefogadni, azt várják a közvállalat illetékesei. A Komgradban a kóbor kutyákkal kapcsolatban a 024/712-510-es telefonszámon fogadják a lakossági észrevételeket.