2024. április 23., kedd

Ételt a családnak!

Óbecsén is megalakult a rászorulóknak gyűjtő közösségi csoport

Valakinek a kevés is sok lehet – ezt vallja az óbecsei Szabó házaspár, akik Óbecsén elindították az Obrok za porodicu–Becej Facebook-csoportot, amelyen keresztül adományokat gyűjtenek a rászoruló családoknak.

Az akciót az Újvidéken elindított, hasonló csoport ihlette, és december vége óta Óbecsén is támogatják élelemmel, tisztálkodási szerekkel, ruházattal, lábbelivel azokat a családokat, amelyeknek még a legalapvetőbb szükségletek fedezésére sem mindig futja.
– Leginkább az egyszerű, átlagos családok adományoznak, és azt a keveset, ami összejön, egy-két nap alatt el tudjuk juttatni a családokhoz. Arra is van lehetőség, hogy ezek a családok hentesnél, boltban, gyógyszertárban levásárolják a számukra befizetett összeget – mondta el Szabó Horvat Amalija, a mozgalom motorja, akinek önkéntes munkáját férje, Szabó Tibor, valamint Sara Kapriš is segíti.

A csoport létrehozásával alig több mint egy hónap alatt sok család és egyén életét tudták egy kicsit megkönnyíteni. Bár pénzadományt nem gyűjtenek, legutóbb mégis egy gyermekeit egyedül nevelő édesanyán kellett segíteniük pénzzel, akinek házában adósság miatt kikapcsolták az áramot.
– Elsősorban élelmiszereket és tisztálkodási szereket fogadunk: egy adag főtt étel, befőzésből, disznóvágásból egy kis csomag, liszt, cukor, olaj – ilyesmire van a legnagyobb szükségünk. 7 és 18 óra között fogadjuk a csomagokat, de ha valaki nem tudja elhozni, elmegyünk érte mi. Sokan azt gondolják, hogy kínos „csak” egy kis hagymát, krumplit, tojást adni, de van, akinek ez igenis sokat jelent! A pékségekre, éttermekre is számítunk – mondat el érdeklődésünkre Amalija.

Az Obrok za porodicu–Becej egyik friss bejegyzése szerint most egy négy gyermekét egyedül nevelő édesanya szorul segítségre, akinek kigyulladt a háza. Bár sok holmit meg tudtak menteni, szükségük van élelmiszerre, gyerekágyra, szőnyegre – akik ebben tudnak segíteni, az Obrok za porodicu-Becej FB-csoportban tehetik meg a felajánlásukat.

A Szabó család március 1-jétől tovább bővíti jótékonysági akcióját, és a falusi piacon egy standon is fogadja majd az adományokat.