2024. április 25., csütörtök

Állami földek bérbeadása

Két kör már lezajlott Magyarkanizsán, ami az állami földek bérbeadásának licitjét illeti, ám még mindig vannak kiadandó területek. Több mint kétezer hektár vár még bérlőre a községben. Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa elmondta, egy hetük maradt az érdeklődőknek, hogy részt vegyenek a harmadik körben.

– A beadandó dokumentumokat február 7-én, pénteken 12 óráig várjuk. Szükség van a kanjiza.rs honlapon megtalálható kérelmi űrlap kitöltött formájára, a személyi igazolvány fénymásolatára és az államkincstárból származó igazolásra, hogy legalább három éve aktív státusszal rendelkezik az árverezésben részt vevő termelő. Ez alkalommal 565 licitegység kerül kalapács alá 2112 hektárnyi területtel, legnagyobb része Martonos és Horgos területén helyezkedik el, ugyanakkor minden más kataszteri községben is vannak még bérelhető apró parcellák. A bérbeadási időszakot is hosszabbítottuk, 15 éves futamidőre. Ez alól 17 egység képez kivételt, azok, ahol a Gastrans kisajátítást végzett, azaz áthaladási előnyjoga van. Ezeket a jövőben is csak egy évre tudjuk kiadni, valamint idetartozik az adorjáni árverezési egység, amelyet gátol a tagosítás befejezése – mondta el Szalkai Nemes Valéria, hozzátéve, az ország bármely részéről jelentkezhetnek az árverésben részt venni kívánók.

A község termelői a tavaszi fejtrágyázáshoz, az őszi vetések tavaszi tápanyag-utánpótlásához kérhetik az ingyenes talajmintavételt. A zentai mezőgazdasági szakszolgálat a feladat lebonyolítója, és a község polgárainak szolgál segítségül.

– A tavaszi talajanalízisre 250 darab ingyenes talajmintát támogat az önkormányzat, és azok a községben bejegyzett gazdák igényelhetik, akik itt rendelkeznek lakhellyel és parcellával. Egy gazdának legfeljebb öt mintát finanszíroz az önkormányzat, ami azt is jelenti, hogy ha egy táblában van az őszi vetés, lehet az több parcellaszámon is, viszont az egy tábla nem lehet több öt hektárnál. A hét elejétől kezdték a termelők a jelentkezést, amit a hónap végéig megtehetnek, mivel azonban nagyon közel van az első fejtrágyázási kör, így minden termelőt buzdítunk, hogy a szakszolgálat két mobilszámát vegyék igénybe, azon jelentkezzenek. Az egyik a 062/785-527, a másik pedig a 062/785-528-as szám, ezeken a parcellák számát kell bediktálniuk, ahol az árpa, zab, búza, olajrepce van elvetve, illetve a saját telefonszámukra, gazdaságszámukra és személyi számukra lesz szükség. Miután ellenőrizzük, hogy van-e adóhátraléka a gazdának a 2019-es évre, a zentai szakszolgálat megszervezi a terepi mintavételt úgy, hogy a kérelmező is jelen van a mintavételnél – számolt be Szalkai Nemes Valéria, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa, hozzátéve, jelentkezni a hónap végig lehet, akár személyesen az önkormányzat szakszolgálatánál, akár a megadott telefonszámokon.