2024. április 20., szombat

Kóborka a kóbor kutyákért

Egy állatvédő csoport próbál segíteni a kóbor kutyákon Kishegyesen

A mai világban a felelőtlenség jellemző viselkedésforma lett, s ez megnyilvánul a emberek egymás közti kapcsolataiban, de még inkább jelen van a kutyákhoz való viszonyban. Kishegyes községben nincs hivatalos kutyamenhely, s úgy tűnik, hogy az utcára került állatok ügye senkinek sem az illetékessége. S amikor az állami közigazgatás tehetetlen, akkor általában a civilek próbálják betölteni az űrt. Így történt ez Kishegyesen is, ahol néhány lelkiismeretes, kutyabarát nő megalapította a Kóborka Állatvédő Csoportot.

Örökbefogadásra váró kutyusok (Lakatos János felvétele)

Örökbefogadásra váró kutyusok (Lakatos János felvétele)

A csoport egyik alapítótagja, P. Szabó Flóra már 20 éve foglalkozik kóbor ebek befogadásával és örökbeadásával. A sors úgy hozta, hogy mindig találkozott egy-egy kutyával, amely segítségre szorult, és nem volt szíve cserben hagyni. Elmondása szerint a Kóborka Állatvédő Csoport véletlenszerűen alakult meg. A csoport egy másik alapítójával, Erdei Ottiliával már korábbról ismerték egymást, és mindketten foglalkoztak kutyák mentésével. Így adódott az ötlet, hogy csoportot alakítsanak, amelyhez időközben többen is csatlakoztak. Jelenleg öten vannak, s mindannyiuknak szívügye a kóbor kutyák sorsa. P. Szabó elmondása szerint a csoportnak lassan híre ment, és az emberek gyakran fordulnak hozzájuk, ha egy-egy kóbor állatot látnak. Sajnos olyan fenyegetéseket is kapnak, hogy rögtön vigyék el a kóbor kutyát, különben megmérgezik.

A Kóborka jelenleg olyan formában működik, hogy befogadják a kóbor kutyákat, gondozzák, és közben megpróbálnak örökbefogadó gazdit találni neki. Befogadó kapacitásukat erőteljesen limitálja, hogy minden költséget saját zsebből állnak. Ez nem kevés, hiszen szükség van kutyatápra, és az állatorvosi költségeket is fedezni kell. A csoporton belül kb. 40 kutyának tudnak egyszerre helyet biztosítani, és csak az örökbe adott kutyák helyére tudnak újakat befogadni. A legutóbb sikerült két kutyusnak otthont találniuk, viszont helyükbe újabb öt kutyát kellene befogadniuk.

Nagyon aggasztó, hogy a csoport által befogadott kutyák többségére nagyon rossz állapotban találnak rá. Sok kutyát összevernek, csontsoványak és nagyon el vannak hanyagolva. Sok munkával és odafigyeléssel egészséges és vidám kutyák lesznek belőlük – mondta P. Szabó, de sokkal több kutya szorulna segítségre. A megfelelő megoldás egy igazi menhely lenne, de ennek létrehozása óriási költségekkel járna. Az állatvédő szerint egy olyan üresen álló ház is segítség lehetne, ahol több kutyát el tudnának helyezni.

A probléma igazi forrása az emberek hozzáállása – állítja a kishegyesi állatvédő. A csoport talált egy kutyát, amelyet a szeméttel együtt kidobtak a szeméttelepre. A chip alapján azonosították a tulajdonost, aki simán letagadta, és megúszta minden következmény nélkül. Elmondása szerint 2009-ben meghoztak egy állatvédelmi törvényt, amely valóban állatbarát, többek között azt is tiltja, hogy a kutyákat láncon tartsák. Sajnos a törvény be nem tartatásáért senki nincs felelősségre vonva. A csoport kutyakínzások kapcsán már fordult a rendőrséghez, próbálkozott a felügyelőségeknél is, de egyik intézmény sem tartja illetékességének az állatvédelmi törvény betartatását.

A Kóborka Állatvédő Csoport jelenleg mindenféle anyagi támogatás nélkül működik, mondhatni, a tagok saját zsebükből fedeznek minden költséget, ami a kutyamentéssel jár. Az önkormányzattól már kértek segítséget, de visszautasító választ kaptak. Segítségre pedig felettébb nagy szükségük lenne, mert az utóbbi időben igencsak megnőtt a kóbor kutyák száma. A nyilvánosságot is a segítség reményében vállalták fel, mert jóval több a kóbor kutya, mint amennyin segíteni tudnak. A csoport munkáját a legegyszerűbben kutyatáppal, kutyaházzal és régi pokrócokkal lehet támogatni. Természetesen, az örökbefogadás is nagyon fontos, de mint hangsúlyozzák, csak ellenőrzött körülmények közé adnak örökbe kutyát. A felsoroltak mellett a csoport az anyagi támogatásnak is örülne. Aki szívesen támogatná a csoportot, az a következő folyószámlán teheti meg: Vajdasági Bank, P. Szabó Flóra 325-9300702349989-24. Aki személyesen is kapcsolatba lépne a kishegyesi állatvédőkkel, az megteheti a csoport Facebook-profilján keresztül.