2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Új regionális területrendezési terv készül

A jelképeket mostantól kezdve párhuzamosan alkalmazzák a tartomány területén (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány épülete (Ótos András felvétele)

A tartományi kormány tegnap elfogadta a Vajdaság Autonóm Tartomány 2021-től 2035-ig tartó időszakra vonatkozó új regionális területrendezési tervének kidolgozásáról szóló javaslatot. Az előző, jelenleg érvényben lévő regionális területrendezési tervet 2011-ben fogadták el, és ez az idén lejár. A tartomány területére vonatkozó új terv elkészítése összhangban van a 2021-től 2035-ig tartó időszakra vonatkozó, szintén most készülő köztársasági területrendezési tervvel. Ezáltal a regionális terv az új nemzeti területrendezési tervvel összhangban megoldásokat fog nyújtani Vajdaság területének hosszú távú rendezésére, használatára és védelmére.

Az új területrendezési terv előkészítésével együtt stratégiai értékelést is készítenek annak környezeti hatásairól.

Az ülésen kidolgozták a boszniai Szerb Köztársaság és a tartományi kormány közötti felsőoktatási és kutatási együttműködési megállapodás szövegét, nagy hangsúlyt fektetve a nemzetközivé válásra, a digitalizációra és az innovatív gazdasági megoldásokra.

A dokumentum Újvidéki Egyetem és a boszniai Szerb Köztársaság egyetemeinek – a Banjalukai Egyetem és a Kelet-Szarajevói Egyetem – együttműködését irányozza elő, különös hangsúlyt fektetve a kutatócsoportok arányos részvételére, amelyek kiváló tudósokból, munkatársakból és a partnerintézmények hallgatóiból állnak.

Tegnap döntés született arról is, hogy 2,8 millió dinárt különítenek el a karlócai pravoszláv egyházmegye számára, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház egyesülésének 100. évfordulója alkalmából felújításra kerülhessen a karlócai püspöki palota díszterme.