2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS

19 külföldi állampolgár fertőződött meg Kínában

Összesen 19 külföldi állampolgár fertőződött meg az új koronavírussal Kínában, közülük ketten meggyógyultak, és távozhattak a kórházból, míg a többieket karantén alatt kezelik - mondta el Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtökön.

A kínai kormány időben és több nyelven tájékoztatott a járványról és a vele kapcsolatos intézkedésekről - húzta alá a szóvivő.

A külügyminisztérium és az érintett helyi kormányok mindent megtettek azért, hogy időben válaszoljanak a Kínában található külföldi nagykövetségek és konzulátusok aggodalmaira - tette hozzá Hua.

Eközben Kína londoni nagykövete, Liu Hsziao-ming egy sajtótájékoztatón túlzónak nevezte Nagy-Britannia válaszát a járványra. London azt tanácsolta állampolgárainak, hagyják el Kínát.

"Szóltunk nekik, hogy nem segít, ha túlreagálják a helyzetet" - hangsúlyozta Liu. "Arra kértük őket, hogy fogadják meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsát, és döntsenek észszerűen" - folytatta.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön megerősítették a harmadik koronavírusos esetet. A beteg Nagy-Britannián kívül fertőződött meg - közölte Chris Whitty brit tiszti főorvos.

Eközben a hongkongi hatóságok szerint több mint ötezren kerülhettek kapcsolatba a kórokozóval a karanténba helyezett World Dream luxus óceánjáró korábbi útjai során.

Az óceánjáró nyolc utasa fertőződött meg az új koronavírussal a január 19. és 24. közötti hajóútjukat követően. A hajó ezt követően még négy úton vett részt. Hétfőn helyezték karanténba, 3600 utasát és a legénységet átvizsgálják.

Csuang Suk-kvan hongkongi egészségügy tisztségviselő úgy tudja, hogy a hajó előző három útján több mint ötezer embert szállított. Az illetékes felszólította azokat, akik részt vettek a World Dream szóban forgó útjain, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba az egészségügyi hatóságokkal.

Eközben Kínában a járvány következtében nőtt a távmunka népszerűsége, és alkalmazottak milliói ismerkednek a home office műfajával. A cégek a járvány terjedésének megfékezése érdekében egyre több embert kérnek fel otthoni munkára, és növekszik a különféle vállalati kapcsolattartó alkalmazások - WeChat Enterprise, DingTalk, and Lark - népszerűsége.