2024. március 29., péntek

Szijjártó: Magyarország és Brazília elutasítja, hogy a Globális Migrációs Csomag hivatkozási alap legyen

Magyarország és Brazília szorosan együttműködik az ENSZ-ben annak érdekében, hogy a magyar kormány által korábban elutasított Globális Migrációs Csomagot a világszervezet ne tudja részenként a nemzetközi jog hivatkozási alapjává tennie - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel Washingtonból csütörtökön, miután tárgyalt Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel.

Szíjjártó Péter és Ernesto Araújo (Fotó: MTI)

Szíjjártó Péter és Ernesto Araújo (Fotó: MTI)

A miniszter kiemelte: az elmúlt időszakban számtalanszor "buktak le" ENSZ-szervezetek azzal, hogy a Globális Migrációs Csomag részeit különböző határozatokban próbálták meg elfogadtatni.
"Ennek kivédése érdekében közös megelőzési mechanizmust hoztunk létre a brazilokkal" - mondta.
Szijjártó Péter és Ernesto Araújo megállapodott abban, hogy a két ország összehangolja tevékenységét a közel-keleti keresztények támogatásában. A miniszter hozzátette, hogy véglegesítés alatt áll az első közös közel-keleti beruházás.
Szijjártó Péter közölte, hogy az oktatási együttműködés érdekében Magyarország 250 ösztöndíjat biztosít brazil hallgatók számára a magyar egyetemeken, emellett magyar lektort küld a Sao Pauló-i egyetemre.