2024. április 23., kedd

Elhunyt Dragoljub Žarković

Rövid, súlyos betegség után elhunyt a Vreme hetilap alapítója és főszerkesztője. Dragoljub Žarković neves újságíró volt és több lapnál szerkesztőként dolgozott, mielőtt a Vreme hetilap főszerkesztője lett. 1974 és 1987 között a Politika napilap újságírója és szerkesztője volt, majd 1987 és 1990 között a Borbánál dolgozott.

Dragoljub Žarković 69 életéve alatt számos európai lapnak is írt, köztük a római La Repubblicának és a bécsi der Standardnak is. A kilencvenes években a Szabad Európa rádió kommentátora volt, és együttműködött a WDR német rádióval is. Az Amerikai Szerkesztők Egyesületének vendégeként az Egyesült Államokban képeztette magát tovább. Több televíziós műsor szerkesztője volt, és több projektum is a nevéhez fűződött.

A Politika állandó kolumnistája volt, továbbá a belgrádi Politikatudományi Karon előadóként is dolgozott. Az egyetemi kar tanácsának tagja volt. A Szerbiai Szakújságírók Egyesületének első elnökeként is tevékenykedett, ebből a szervezetből nőtt ki később a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS). Emellett több nemzetközi újságíró-egyesület tiszteletbeli tagja is volt.

A Vreme hetilap a szomorú hír közzétételekor kiemelte, hogy főszerkesztőjük életrajzi adatai nem tudják kellőképpen szemléltetni Žarković szerkesztői és újságírói tehetségét és karizmáját. Rámutattak, ő hordta a hátán az újságra nehezedő nyomás legnagyobb részét, mindig készen állt arra, hogy megvédje a szerkesztőséget, az integritását és hitelességét. Mint kiemelték, „Žare távozásával a lap elveszítette gyökereit és identitásának egy részét.”