2024. április 24., szerda

Visszatért Szerbiába az ultranacionalista Davidović

Tizenegy év olaszországi bújkálás után visszatért Újvidékre az ultanacionalista Goran Davidović, a betiltott Nemzeti Arcvonal újfasiszta szervezet nem hivatalos vezetője, és bejelentette, politikai pályára lép.

Mint ismeretes, a múlt év derekán jogerős ítélettel felmentette a nemzeti, faji és vallási gyűlöletkeltés vádja alól az újvidéki Fellebbviteli Bíróság. Ezzel a Fellebbviteli Bíróság megváltoztatta a Felső Bíróság korábbi ítéletét, mellyel egy év börtönbüntetést szabtak ki rá, tizenegy éven át tartó, fordulatoktól és botrányoktól sem mentes tárgyalást követően.

– Szerbiában azok vannak hatalmon, akik a kilencvenes években kitervelték és végrehajtották az etnikai tisztogatásokat és genocídiumot, akkor miért csodálkoznánk ezen a Goran Davidovićon? Ha Adolf feltámadna, itt egészen otthonosan érezné magát – nyilatkozott az N1-nek Dinko Gruhonjić, a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből.

Davidovićot állítólag már megkeresték a Szerb jobboldal, a Levijatan, a Szerbiáért élek ultrajobbos szervezetek, és kijelentése szerint az előttünk álló helyhatósági választásokon megméretteti magát. A Patriot honlapnak nyilatkozva elmondta még, hogy köztársasági szinten nem indul a választásokon, mert ehhez nincs elegendő híve és pénze, legfeljebb akkor teszi meg, ha társul valakivel.