2024. április 25., csütörtök

Csökkent a munkanélküliség Közép-Bánátban

A körzetben nagy beruházási hullám indult
A nagybecskereki munkaközvetítő (Kecskés István felvétele)

A nagybecskereki munkaközvetítő (Kecskés István felvétele)

Közép-Bánátban az elmúlt évben tovább csökkent a (nyilvántartott) munkanélküliek száma, közölték Nagybecskereken. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának adatai szerint a 2019-es év végén a körzetben 10 177-en keresnek munkát, Nagybecskerek város területén pedig 4963 munkanélküli van. A foglalkoztatás terén elért eredményekről és az idei tervekről Snežana Vučurević körzeti elöljáró, Duško Radišić, a nagybecskereki polgármester segédje és Tatjana Mijatović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának igazgatója beszélt.

Mint elhangzott, a munkanélküliek számának a csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy a körzetben nagy beruházási hullám indult. Míg öt évvel ezelőtt Közép-Bánátban a munkanélküliség aránya 21 százalék volt, 2015-ben, 15,2 százalék, 2018-ban pedig már csak 9,5 százalékos volt a munkanélkülieknek az aránya.

Tavaly mind az öt közép-bánáti községben csökkent a munkanélkülieknek a száma – a legnagyobb arányban a törökbecsei és a bégaszentgyörgyi községben. Az elmúlt négy év alatt a legtöbb új munkahelyet, mintegy ötezret, Nagybecskereken nyitottak meg. De a tervek szerint a következő két-három évben még mintegy háromezren számíthatnak majd munkahelyre. Ebből a kínai Linglong Tire gumiabroncsgyár kétezer dolgozót foglalkoztat majd.