2021. július 28., szerda

Így ismét gyors a Windows (1)

Bármennyire is óvjuk, előbb-utóbb eljön az idő, mikor már csak az újratelepítés segít a Windowson. Cikkünkben most az ehhez kapcsolódó lépéseket és trükköket foglaljuk össze.
Lehet húzni az időt, óvatosan bánni a Windowszal, de előbb-utóbb szinte biztos, hogy elérkezik az a pont, ahol nem halogathatjuk tovább az operációs rendszer újratelepítését. Ez alól legfeljebb az mentesül, aki soha, semmilyen szoftvert nem telepített, és az internetre sem látogatott el nagyon. Aki esetleg utoljára akkor látta frissen a számítógépét, amikor a jelenleg OS verzió három éve megjelent, már biztos, hogy nyúlhat is a telepítőlemezért. A  procedúra nem szórakoztató és sok órát elvesz életünkből, mégis megéri, mert rengeteg, a gép működését negatívan befolyásoló problémát egy csapásra megold, kipucolja a rendszert és ezután számítógépünk érezhetően gyorsabb és reszponzívabb lesz – mintha egy hardveres fejlesztést is elvégeztünk volna.
Senkinek sem ajánljuk azonban, hogy felkészülés nélkül vágjon bele a folyamatba: adatvesztés, a legfontosabb szoftverek eltűnése és általános fejetlenség lehet a vége. Az ezzel a cikkel indult cikksorozatunkban összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amelyeken végig kell haladnunk ahhoz, hogy gördülékenyen menjen az újratelepítés, illetve néhány hasznos tanácsot is, melyek megkönnyítik az egészet.

Honnan tudjuk, hogy szükséges újratelepíteni?


Nehéz megmondani, hogy mennyi időnként érdemes a Windows újratelepítésével foglalkozni, ez ugyanis erősen függ a felhasználás módjától. Ha sokat telepítünk programokat, különösen ha mindenféle ingyenes kis apróságot kipróbálunk, akár évente is eljöhet az a pillanat, amikor a teleszemetelt OS elkezd lassabban működni a kelleténél, megjelennek az apróbb hibák, összekuszálódnak a menük, és így tovább. Jellegzetes tünete például a túl sokáig halasztott újratelepítésnek, amikor a jobb egérgombbal előhívható helyi menü a Windows Intézőben kezd túl sok, esetenként nem is működő bejegyzést tartalmazni, amelyeket nem is lehet eltüntetni. Bár megfelelő odafigyeléssel a legtöbb hibás beállítást kézzel is ki lehet gyomlálni, ilyenkor már jobban megéri egy teljes újratelepítés.

Az időtényező


Egy viszonylag korszerű számítógépet és USB-kulcsról történő telepítést alapul véve a Windows helyreállítása nagyjából fél- egy órát vesz igénybe. Ez azonban csak a nettó idő, amit az OS-sel kell tölteni, ehhez számoljuk még hozzá a biztonsági mentés készítését – ez a megőrizendő adatok méretétől függően több óra is lehet –, illetve később a felhasználói programok, rendszerbeállítások és az említett adatok visszatöltését, ami újabb jó pár órát is igénybe vehet. Egy szó mint száz, a teljes folyamatra nyugodtan szánhatunk fél napot.

Aktiválás


Már jó ideje mumusa a Windows-telepítéseknek a termékaktiválás, amely ugyanakkor a Windows 10 esetében már egész kiforrottnak számít, így szinte biztos, hogy egy korábban aktivált Windows 10 újratelepítésénél nem lesz problémánk. Sőt, amennyiben a mostani helyreállítás még egy, a Windows korábbi verzióiról ingyenesen frissített Windows 10-et érint, akkor sincs gond, mivel az aktiválási státusz a géphez kötődik, így az adott hardverre nyugodtan újratelepíthetjük a Windows 10-et új termékkulcs nélkül is.

A frissítések


Ha meg is van otthon a Windows 10 eredeti telepítője, akkor sem szükséges ezt használni, majd szép sorban telepíteni rá a frissítéseket – helyette látogassunk el a Microsoft https://www.microsoft.com/ hu-hu/software-download/windows10 oldalára, és az Eszköz letöltése gomb segítségével töltsük le a Windows telepítőlemezt létrehozó kis szoftvert. Ez segít majd abban, hogy elkészíthessük a legfrissebb Windows verziót tartalmazó telepítőlemezt vagy USB-kulcsot, így nem szükséges a teljes frissítőcsomag letöltését, telepítését is megvárni, ami további nagyjából egyórás időveszteség lenne.

Az ideális hordozó


A legrégebbi számítógépeket leszámítva ma már szinte minden PC-re telepíthetjük USBkulcsról is a Windows 10-et, nem szükséges DVD-re írni a letöltött program készítette ISO fájlt. Az USB-ről történő telepítés, pláne ha SSD-re történik, gyakran negyed óra alatt megvan, a többi időt már a beállítások elvégzésével kell töltenünk. Ahhoz, hogy számítógépünk erről az USB-meghajtóról bootoljon, be kell lépnünk a BIOS (UEFI) boot-menüjébe, amit a gép indítása után az alaplap vagy notebook gyártójától függő gomb lenyomásával tehetünk meg. Hogy ez melyik gomb, az kiderül a BIOS felvillanó képernyőjéről vagy a kézi könyvből, de sokszor az Alt+F2, F8, F10 vagy F12 kapja a feladatot.

Maximális újratelepítési szám


Ne aggódjunk, ha úgy érezzük, hogy egymás után túl sokszor telepítettük újra a Windowst: a Microsoftot nem zavarja az sem, ha ez naponta megtörténik, nincs határhoz kötve az újratelepítések száma, feltéve, hogy az ugyanarra az alaplapra történik. Az alaplap ugyanis az, amit a Windows figyel, a többi komponens szabadon fejleszthető, csak ennek cseréje után szükséges a bonyolult reaktiválás.

Szoftverek helyreállítása


Bár természetesen egy teljes körű biztonsági mentésből minden korábbi program és beállítás egy lépésben visszakerül gépünkre, ez itt kontraproduktív lenne, hiszen a hibás részeket is ugyanúgy viszszakapnánk. Ezért a programok újratelepítése előtt egyrészt gondolkozzunk el azon, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van, másrészt ellenőrizzük, hogy nem érkezett-e valamilyen frissebb verzió, ami gyorsabb, jobb. A biztonsági mentés feladata elsősorban az lesz, hogy személyes adatainkat megőrizzük. Sajnos a Windowsnál ritkán működik az, hogy egy programot egyszerű másolással átvigyünk egy régi rendszerről az újra, a különböző beállítások, kiegészítő fájlok túl sok helyen vannak szétszórva az adattárolón.  

Biztonsági mentés készítése


Rendszerünkről biztonsági mentést készíthetünk a Windows saját eszközeivel is, vagy választhatjuk például az ingyenes Paragon Backup & Recovery Free szoftvert, mely elérhető a https://www.paragon-software.com/ free/br-free/ oldalon. Töltsük le, telepítsük, majd indítsuk el. Használatához először hozzunk létre online fiókot, majd aktiválás és a programba való belépés után középen kattintsunk a + jelre, és válasszuk ki a mentés forrásaként a Windowst tartalmazó meghajtót Disks/Volumes lehetőség alatt. Ezután kattintsunk jobbra + jelre, és mondjuk meg, hova szeretnénk elkészíteni a mentést – ez célszerűen legyen egy megfelelő méretű külső HDD. Végül a Backup now gombbal indulhat a mentés, amelyből a Windows helyreállítása és a Paragon újratelepítése után már akár egyesével is visszaállíthatjuk a fájlokat.
Nemcsak a Windows újratelepítése során kell odafigyelni a részletekre, de már a folyamat elindítása előtt sem árt megfelelően felkészülni.
Előfordulhat, hogy elveszítettük a Windows telepítőlemezét, és természetesen az is lehetséges, hogy sosem volt ilyenünk. Szintén sok extra munkával jár, ha egy régi, sok verzióval korábbi verziót tartalmazó lemezről végeznénk az installációt.

A legfrissebb telepítő beszerzése


Akárhogy is, a legegyszerűbb, ha a legfrissebb telepítőfájlt töltjük le: ez a www.microsoft.com/software-download oldalon található. Az oldal tetején választhatunk a Windows 7, 8.1 és 10 verziók közül. A megfelelő ikonra kattintva a Windows 8.1 és 10 esetében az úgynevezett Media Creation Tool letöltésére lesz szükség. Windows 10-nél egyetlen verzió létezik ebből, de Windows 8.1 esetében nyelvet is kell választanunk, illetve a 32, 64 bites verziók között is döntenünk kell. Ha utóbbi kérdésben bizonytalanok lennénk, a Win és Pause/Break gombok egyidejű megnyomásával kapjuk meg az információt. Amennyiben Windows 7-et telepítünk újra, az első lépés a termékkód megadása lesz, ezt követően választhatunk a 32 bites és 64 bites verziók közül. Az ISO kiterjesztésű fájl letöltését követően azt írjuk ki egy üres DVD lemezre (ha nincs erre célprogramunk, Windowson belül dupla kattintással is elindítható a folyamat), vagy használjuk a Windows USB Download Toolt (www.microsoft.com/ download/56485) egy bootolható USB stick; pendrive létrehozására.

A fontos adatok elmentése


Bár a korábbiakban megmutattuk, hogy miként lehet egy, a beállításokat és dokumentumokat tartalmazó biztonsági másolatot készíteni a rendszer egészéről, néha az is elég, ha csak néhány kulcsfontosságú fájlt vagy mappát, esetleg korábbi beállítást mentünk el. Ha a File History vagy a Windows Backup And Restore funkciók futnak a rendszerünkön, telepítés előtt még egyszer indítsuk el azokat, hogy a lehető legfrissebb verzióval rendelkezzenek. Ha felhasználói mappáinkat és beállításainkat mentenénk el, a C:\Users\[Felhasználónév] mappát kell biztonságba helyeznünk. A Files/Folders opció használatával egyes fájltípusokra is rákereshetünk, így például egyszerre választhatunk ki minden zenét, videót vagy Office-dokumentumot a gépünkön. Természetesen bármilyen fájlt megadhatunk a keresőnek, így fotóinkat vagy PDF fájljainkat is össze tudjuk itt gyűjteni. Ha nem fájlokról, hanem egyes programokról készítenénk biztonsági mentéseket az újratelepítés idejére, a CloneApp (www.mirinsoft.com) programot ajánljuk amellyel a gépünkre telepített szoftverek közül tudjuk bármelyiket elmenteni.

Adatmentés, ha nem megy a Windows


A fontos adatok, fájlok biztonságba helyezése gyerekjáték, ha a Windows működik. De mi van azokkal az esetekkel, amikor épp azért kell a rendszert újratelepíteni, mert az operációs rendszerben igen komoly hibák vannak, ha esetleg gépünk már nem is hajlandó bootolni? A helyzet sokkal nehezebb, de így sem reménytelen. A legjobb helyzetben épp hasonló esetekre készülve már fut valami rendszermentő program a gépünkön, mondjuk a Macrium Reflect Free vagy a Paragon Backup & Recovery Free. Ez esetben bootoljunk ezekről és segítségükkel készítsünk biztonsági mentést a rendszernek otthont adó partícióról. Ezeket a Windows újratelepítése után virtuális meghajtóként tudjuk átnézni, és minden fontos információt le tudunk róluk szedni. Mivel e programok rengeteg fejfájástól, néha akár katasztrofális adatvesztéstől kímélhetik meg az embert teljesen ingyen, valamelyik használatát mindenképpen ajánljuk. Ha erre nem került sor, adatmentésre lesz szükség, ahhoz pedig egy működő PC vagy laptop segítsége fog kelleni. Ezen a gépen látogassuk meg a www.lazesoft.com oldalt, és töltsük le az ingyenes Lazesoft Recovery Suite 4.2 Home Editiont. Ezzel készíthetünk egy bootolható mentőlemezt és azzal indítsuk el a Windows-halált szenvedett PC-t. Ezt követően a Data Recovery opciót választva tudjuk a kiválasztott fájlokat és mappákat leszedni a gépről. Ha minden szükséges adatot biztonságba helyeztünk, esetleg megpróbálhatjuk a Windows Recovery opció használatát is, amely megkísérli helyreállítani az operációs rendszert.

Meghajtóprogramok előre


Az egyes hardvereket működtető driverek, meghajtóprogramok frissen tartása a jól működő PC egyik biztosítéka. Ha a rendszer újratelepítését tervezzük, érdemes lehet ezek közül a legfontosabbakat előre letölteni, hogy friss Windowsunkra gyorsan telepíthessük őket. A Windows 10 esetében könnyebb dolgunk lesz: itt ugyanis a népszerű gyártók termékei sokszor már az operációs rendszer részét képezik. Ezt az operációs rendszert használva nyomjuk meg a Win és R gombokat egyszerre, majd a megnyíló ablakban gépeljük be, hogy devmgmt.msc és nyomjuk meg az Entert. A megnyíló ablakban Grafikus és Hálózati adaptoraink (Display adaptors/Network adaptors) szekcióját válasszuk ki, és nézzük meg a Driver-tabot. Ha itt a „Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher” szöveget látjuk, szerencsénk van, a hardvert ismeri a Windows és az újratelepítés során automatikusan a legfrissebb meghajtóprogramot tölti le ahhoz. Ha nem ez a helyzet, vagy régebbi operációs rendszeren vagyunk, érdemes felkeresni a hardver gyártójának weboldalát, ahol külön fájlként érhetők el a kívánt driverek. Vannak külön programok is, melyek átveszik tőlünk ezt az unalmas, ám fontos feladatot: a DUmo (www.kcsoftwares.com/?dumo) például egy ingyenes app, amely nemcsak a gépen található drivereket listázza, de az ezekhez tartozó weboldalt is kikeresi. A fizetős verzió egy lépéssel tovább megy: leszedi a szükséges fájlokat is.

További előkészületek


A telepítő letöltése, az adatok biztonságba helyezése és a meghajtók terén való felkészültség a rendszertelepítés nulladik fázisának legfontosabb állomásai. Ezenfelül érdemes lehet megkeresni programjaink termékkódjait, ellenőrizni, hogy tudjuk-e a wifi-jelszót és a különféle szolgáltatásokhoz tartozó belépési adatokat – és ez utóbbi az, ahol egy jelszómenedzser program, például a LastPass jól jöhet. Szintén hasznos lehet, ha a telepítés során egy másik eszközzel (akár egy telefonnal) elérjük az internetet, hisz ha bármi problémába ütközünk, a neten jó eséllyel találunk megoldást.  
Az újratelepítés menete: Ha az előkészületekkel megvagyunk és lelkesedésünk töretlen, ideje nekiállni a legizgalmasabb és -kockázatosabb, de szerencsés esetben legegyszerűbb feladatnak.
Sok minden miatt lehet szükség az operációs rendszer újratelepítésére. De ha számítógépünk megbízhatatlansága miatt szántuk rá magunkat, érdemes biztosra menni, hogy a gondokat nem hardverhiba okozta. Persze jobb rögtön ezzel kezdeni, de ez nagyjából az utolsó pillanat az ellenőrzésre. A két legvalószínűbb problémaforrás, ami rendszertelen, de viszonylag gyakori gondokat okozhat, a memória és a rendszerlemez. A memória könnyen tesztelhető a Windows beépített eszközével, csak írjuk be a keresősorba a Windows memóriadiagnosztika kifejezést. Egy újraindítást követően, vagy következő indításkor a rendszer lefuttat egy ellenőrzést és hibakeresést. Amennyiben rendszerlemezünk SSD, töltsük le a gyártó saját alkalmazását, amely figyelmeztet az esetleges gondokra, vagy használjunk egy általánosabb ellenőrzőprogramot, például az Intel Solid-State Drive Toolbox-ot vagy Hard Disk Sentinel-t. Utóbbi merevlemezekkel is kiválóan boldogul.
Szintén gyakori hibákat okozhat, de a teljesítményigényes programoknál jelentkező fagyások miatt könnyebben kiszűrhető a legyengült tápegység, vagy CPU hűtő. Ezek ventilátorait legalább évente egyszer illene megtisztítani, és ha öt évnél idősebbek, érdemes lehet (és biztonságosabb) le is cserélni őket. Ha mindent ellenőriztünk, és biztosak vagyunk benne, hogy valamilyen szoftveres probléma miatt betegeskedik operációs rendszerünk, nem marad más, mint az újratelepítés.

Telepítési lehetőségek


A legegyszerűbb természetesen, ha az előző cikk (a 2.) leírás alapján elkészített médiáról indítva a gépet teljes újratelepítést végzünk, a rendszerlemez törlésével (persze fontosabb adataink kimentése után). Ez a legbiztosabb és legtisztább megoldás. Azonban vannak még más, részleges újratelepítési lehetőségek is, amik néha jól jöhetnek, mert gyorsabban és néha kényelmesebben lehet velük helyrerázni a rendszert. Mivel a teljes újratelepítésre amúgy is megéri rászánni egy napot, beleférhet az időnkbe ezek némelyikének kipróbálása.

Rendszer reset Microsoft-módra


A teljes újratelepítésnél némileg gyorsabb, ha csak visszatérünk a rendszer eredeti állapotához. Windows 10 alatt könynyedén megtehetjük ezt is, csak menjünk a Gépházban a Frissítés és biztonság részbe, majd a Helyreállítás fülre kattintva keressük meg a Gép alaphelyzetbe állítása lehetőséget (nem lesz nehéz, az a legelső). A folyamat elején eldönthetjük, megtartanánk-e személyes fájljainkat, de érdemesebb azokat előre kimásolni máshova, és teljesen visszaforgatni az időt egy friss és ropogós rendszerhez.

Egy lépés előre, egy hátra


Ha kissé elmaradtunk a frissítésekkel, a resetet összeköthetjük a rendszer naprakésszé változtatásával. Ezt Windows Defender biztonsági központban kérhetjük az Eszközteljesítmény és állapot alatt az Újratelepítésre kattintva, de ha a Gépházban a Frissítés és biztonság Helyreállítás fülében járunk például az előző pont kapcsán, a További helyreállítási lehetőségek alatti link is ide vezet. Az eredmény nagyjából ugyanaz, mint a sima resetnél, csak a legfrissebb rendszer lesz a némileg hosszabb folyamat eredménye.

Javító frissítés


A reset problémája, hogy az eredeti állapotba visszaállítás bár stabilizálja a rendszert, de töröl minden olyan programot, amit a Windows használatbavétele óta telepítettünk. Néha azonban lehetőségünk van egy frissítéssel javítani és pótolni a rendszerfájlokat – vagy legalábbis megpróbálni ennyivel megúszni, újratelepítés helyett. Ennek fő feltétele persze, hogy rendszerünk a legutóbbi nagyverziónál korábbi legyen, hiszen éppen egy frissítést akarunk végrehajtani. A folyamat elkezdéséhez ugyanúgy a  Media Creation Toolra lesz szükségünk, mint ha simán csak telepítenénk a rendszert. Ha eddig még nem tettük meg, akkor a www.microsoft.com/huhu/soft ware-download/windows10 oldalon a „Windows 10-et szeretne telepíteni a PC-jére?” részben az Eszköz letöltése gombbal szerezzük be a legfrissebb telepítőt. Futtatásakor azonban most ne adathordozót hozzunk létre (bár ezt is megtehetjük, a biztonság kedvéért), hanem válasszuk az „Ezt a gépet frissíteni most” lehetőséget. A frissítés előkészületei eltartanak egy darabig, majd a Telepítő ellenőrizteti velünk az alapbeállításait. Ha itt nem szerepel a személyes fájlok és alkalmazások megtartása, a Megtartandó elemek módosításával kiválaszthatjuk ezt a lehetőséget. Ezek után elindul a telepítés, ami még több időt vehet igénybe, a várakozás és újraindulások után azonban megszokott rendszerünk fog felbukkanni az eddig használt programokkal, fájlokkal és beállításokkal, remélhetően immár stabilan.

Hibaelhárítás


Hiába próbálnánk éppen megoldani a szoftvergondokat az újratelepítéssel, megesik, hogy a telepítés során is akadályokba ütközünk. Szerencsére legtöbb esetben viszonylag egyszerűen javíthatunk a helyzeten.

Nem indul a telepítő


Ha a telepítő USB-meghajtó a helyén, de újraindítás után megint a Windowsban találjuk magunkat, a gép alapbeállításai szerint
a rendszerlemezről indul. Ahhoz, hogy a telepítő aktiválódjon, meg kell változtatnunk a boot sorrendet az erre szolgáló mini menüből, amit általában az F8, F11, vagy az F12 lenyomása hoz be. Siker esetén válasszuk az USB-meghajtót a menüből – amennyiben több is van, próbálkozzunk először az UEFI változattal. Ha nem érhetjük el a menüt, vagy nem jártunk sikerrel, be kell lépnünk a BIOS/UEFI-be. Arra, hogy melyik feladatra melyik billentyű alkalmas (belépésre többnyire F2, F8, F11 vagy Del), és mit hol találunk a mini rendszerben, az alaplap kézikönyvében kapunk részletes leírást – szerencsére a modern alaplapok UEFI-je elég jól átlátható. A kezelőfelület kiismerése után ellenőrizzük, hogy a gép felismeri-e az USB memóriánkat bootolható lemezként, és állítsuk be elsődleges eszközként, majd mentsük el a beállításainkat és indítsuk újra a rendszert. Amennyiben így sem jelentkezik a telepítő, megpróbálhatjuk egy másik USB-aljzatba helyezni a meghajtót, vagy ha a számítógépnek van DVD-meghajtója, inkább lemezre kiírni a telepítőt.

Sikertelen telepítés


Megesik, hogy a fagyás, kékhalál, vagy állandó újraindítás állja az utunkat. Erre néha megoldás lehet, ha egyszerűen csak újrakezdjük a telepítést az elejétől, újra formázva a rendszerlemezt. Amennyiben ez nem elég, kössünk le a gépről minden nélkülözhető hardvert: húzzunk ki az egéren, billentyűzeten és a telepítő USB-n kívül minden perifériát, és ha egy egzotikusabb bővítőkártyánk van, azt is távolítsuk el ideiglenesen. Telepítés után újra csatlakoztatva – és a megfelelő meghajtóprogramokkal – remélhetően mind működni fog, instabilitások nélkül. Ha pedig konkrét hibaüzenetet kapnánk, keressünk rá az interneten, hátha a hozzá ajánlott megoldások valamelyike nekünk is segít.

A Windows letiltja a javítást


Ha korábbi rendszert tartalmazó telepítővel próbáljuk javítani vagy frissíteni a Windowst, az nem fogja engedni a verziók inkompatibilitása miatt. Egyszerűen csak frissítsük a telepítőt a korábban leírtak alapján, és azután próbálkozzunk újra a telepítéssel.
Újratelepítés után felmerülő kérdések: Előfordulhat, hogy bár a Windows újratelepítése megtörtént, a probléma, amelyet kezelni szerettünk volna, nem oldódott meg. Vagy az is előfordulhat, hogy valamilyen váratlan akadályba ütközünk.
Az újratelepítést követően nem tudjuk megnyitni a korábban készített Dokumentumok, Zenék, Képek mappát – vagy bármilyen más mappát –, hanem „Hozzáférés megtagadva” üzenetet fogad? Egyes mappákhoz nincs hozzáférési jogosultság. Ez többnyire akkor fordul elő, ha a mappákat korábban nem a C meghajtón tartottuk, hanem valamelyik másik merevlemezre/SSD-re másoltuk, és a Windowst teljesen újratelepítettük. Ilyenkor hiába lesz az új telepítésnél a felhasználói név és jelszó ugyanaz, mint korábban, a Windows azt fogja gondolni, hogy nem a jogos tulajdonos szeretné megnyitni a mappát. Beállítástól függően elképzelhető, hogy a Windows felajánlja, hogy beállítja a megnyitáshoz szükséges jogosultságokat – ebben az esetben nincs más teendő, mint elfogadni azt. Ezt követően a mappának rendben működnie kell; ellenőrizzük, hogy meg tudjuk-e nyitni, van-e írási jogunk, és hogy a benne lévő fájlokat is meg tudjuk-e nyitni. Ha nem, vagy a Windows fel sem ajánlotta, hogy beállítja a mappához a szükséges jogosultságokat, akkor manuálisan kell azt beállítani. Kattintsunk jobb egérgombbal a mappára, majd a felugró menüben válasszuk ki a Tulajdonságok opciót. Most kattintsunk a Biztonság fülre, aztán pedig lépjünk be a Speciális beállítások közé. A tulajdonosnak a Windows egy nem létező felhasználót tüntet fel, ’S-1-5’-tel kezdődik a neve. Kattintsunk a Módosításra, a Speciálisra, majd a Keresés most gombra. Ha megvagyunk, akkor görgessünk le a felhasználói nevek között egészen addig, amíg nem látjuk a saját felhasználói nevünket. Válasszuk ki, majd nyomjunk OK-t. Végezetül tegyünk pipát a Gyermekobjektumok örökölhető engedélyeinek lecserélése... felirat elé, és nyomjuk meg az OK-t. Ha megvagyunk, a mappa újra szabadon használható!

Hiányzó illesztőprogramok


Előfordulhat, hogy a Windows újratelepítését követően egyes hardverek nem vagy nem megfelelően működnek. Ilyenkor szinte biztos, hogy egy hiányzó illesztőprogram okozza a hibát. A hiányzó illesztőprogramokat könnyen ellenőrizhetjük, hiszen csak az Eszközkezelőt kell megnyitni ahhoz, hogy lássuk, van-e bármilyen probléma. A hibát a Windows sárga, felkiáltójeles ikonnal jelzi. A leggyakoribb az, ha az alaplapnak valamely különleges kiegészítője nem működik – a Windows alapból rengeteg drájvert tartalmaz, és az internetről is le tudja tölteni, ha valami hiányzik, viszont az integrált megoldásokkal néha mégis meggyűlik a baja. Ha járt az alaplaphoz CD, akkor megnézhetjük azon is, hogy van-e rajta megfelelő drájver – de még jobban járunk, ha a gyártó weboldaláról töltjük le a hiányzó programot, mert az biztos, hogy friss. Ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes megpróbálkozni az SDI-vel (Snappy Driver Installer, https:// sdi-tool.org/download/), amely hordozható (tehát telepítést nem igénylő) változatban is létezik. A program automatikusan megkeresi a hiányzó, illetve elavult drájvereket és segít a telepítésben is.

Felesleges programok eltávolítása


A rendszer visszaállításának kényelmes módja, ha a notebook vagy PC gyártójától kapott képfájlt használjuk. Ez ugyanakkor nem biztos, hogy a legjobb módszer, mert ezzel nemcsak az OS-t frissítjük, hanem egyúttal arról is gondoskodunk, hogy az összes olyan extra alkalmazást, amelyet a gyártó fontosnak talált, szintén feltelepítsük. Ezeknek a programoknak az a fő problémája, hogy nem feltétlenül hasznosságuk miatt kerülnek fel a gépre, hanem azért, mert a gyártó megállapodást kötött valamelyik szoftvercéggel. A felesleges alkalmazások eltávolítására szerencsére mindenképpen van lehetőség. Végigmehetünk egyesével is a programokon; a Gépházon belül az Alkalmazások és Szolgáltatások opciót kiválasztva minden szükségtelen alkalmazást eltávolíthatunk, egyesével. Ha viszont nemcsak a gyártók extra alkalmazásait szeretnénk eltávolítani, hanem azokat az appokat is, amelyek a Windowszal érkeztek, akkor ajánljuk az IObit Uninstaller ingyenes verzióját (www.iobit.com). Ezzel a programmal nemcsak a normál alkalmazásokat, hanem a modern alkalmazásokat és a böngészőbe beépülő modulokat is eltávolíthatjuk. Az IObit programjának további előnye, hogy nemcsak egyesével lehet vele eltávolítani az appokat, hanem csoportosan is, ami nyilvánvalóan kényelmesebb. Az IObit ezenfelül arról is gondoskodik, hogy a programok után ne maradjanak felesleges fájlok.

Friss Windows, működésképtelen programokkal


Ha valaki nemcsak hogy újratelepíti a Windowst, hanem verziót is vált, akkor könnyen olyan helyzetben találhatja magát, hogy a régi, jól bevált alkalmazások némelyike nem működik többé. És ez bizony valós veszély, ami szinte minden frissítésnél bekövetkezik. Mit lehet tenni? Első körben érdemes megnézni, hogy a szoftver készítője nem adott-e ki újabb verziót. Ha népszerű alkalmazásról van szó, akkor ennek igen nagy az esélye. Az is lehet, hogy csak egy apró patchre van szükség ahhoz, hogy a szoftver működjék. Érdemes utánajárni a neten (főleg fórumokat böngészve), hogy másoknak is volt-e hasonló tapasztalata az adott alkalmazással és Windows verzióval kapcsolatban. Ha a program elindul, de nem működik megfelelően, akkor érdemes megnézni azt, hogy Rendszergazdaként futtatva (jobb klikk az alkalmazás ikonján, majd Futtatás rendszergazdaként) megoldódik-e a helyzet. Ha nem, akkor nézzük meg azt, hogy a Windows kompatibilitási varázslója segít-e a helyzeten; kattintsunk jobb egérgombbal a program ikonján, és a felugró menüből válasszuk ki a Kompatibilitási problémák megoldása opciót. Ha szerencsénk van, a Windows magától is megtalálja a hibát, és javaslatot tesz annak elhárítására. Ha a Windows nem talál kompatibilitási problémát, akkor a program Tulajdonságai között, a Kompatibilitás fülön válasszunk ki kézzel egy másik Windows verziót – lehetőleg olyat, amelyről tudjuk, hogy vele még stabilan működött az adott alkalmazás. Ez főleg akkor lehet eredményes, ha olyan alkalmazást próbálunk ki, amely még a Windows 7-es időkből származik – a Windows Vistára írt szoftverek túlnyomó része ugyanis gond nélkül működik Windows 10 alatt is.

Fájlelőzmények ismételt engedélyezése


Ha korábban használtuk a Fájlelőzmények funkciót, akkor ne felejtsük el azt a Windows újratelepítését követően ismételten engedélyezni! Ebben az esetben feltételezzük azt is, hogy van már biztonsági mentésünk korábbról, így érdemes a funkciót úgy bekapcsolni, hogy a korábbi mentések ne tűnjenek el. A Vezérlőpulton belül a Frissítés és Biztonság opciót kell megnyitni, azon belül pedig a Biztonsági mentést kell kiválasztani. Kattintsunk a Meghajtó felvétele gombra; a Windows az összes elérhető helyi és hálózati meghajtót listázni fogja, és látszik az is, hogy korábban melyikre készült biztonsági mentés. Válasszuk ki a korábban is használt meghajtót, majd nyomjuk meg az OK-t – a Fájlelőzmények funkció pedig innentől átveszi a stafétát, és mindent beállít saját magának.   (Chip nyomán)