2024. április 24., szerda
ZOMBOR

A városon kívülre költözik a Progetti

A cipőgyár környékén élők által hőn áhított költözés dátuma még bizonytalan, ám reményt keltő, hogy az olasz tulajdonban álló kft. nagyban készülődik, hogy telephelyet létesítsen az ipari övezetben.

A cipőgyár jelenlegi telephelye (Fekete J. József felvétele)

A cipőgyár jelenlegi telephelye (Fekete J. József felvétele)

Jelenlegi helye több szempontból is alkalmatlan, működése zavarja a környéket. A Progetti a fölszámolt Zefir textilgyár helyére költözött be, egy szűk utcácskába. A nyersanyagot hozó, készterméket vivő kamionok kénytelenek hosszasan manőverezni, hogy bejussanak a gyár udvarába, a munkásokat szállító buszok elállják az utat a forgalom elől, járó motorjaik hatalmas zajt keltenek naponta több alkalommal is. Az úttest megterhelése miatt a környező lakóházakban megrepedeznek a falak, a beltéri csempék. Az üzem kazánháza pedig hatalmas füstöt okád, fojtogató bűzt áraszt. A parkoló buszok és személykocsik kitapossák a pázsitot, elállják a kapubejáratokat, s még hosszan sorolhatnánk a környéken lakók érveit a gyár kitelepítése mellett.

Az ipari övezetben épülő telephelyen, több mint 64 ezer négyzetméteren igazgatósági épületet, öt gyártósort, raktárhelyiséget, előadótermet, a foglalkoztatottak gyermekei számára napközit, a gazdasági partnereknek szálláshelyet és két portásfülkét emelnek.

A terv szerint a létesítményen álló épületeket fedett folyosó köti össze, minden objektumban lesz női és férfi öltöző, zuhanyzó, illemhely, pihenőterem, az orvosi rendelő pedig az előadóteremben kap helyet.

A telephelyet korláttal és vaskerítéssel veszik körbe, ezen belül gépjárműparkoló, biciklitároló, ki- és berakodó rámpa, szemétgyűjtő kap helyet. A teljes komplexumot tűzvédelmi út futja körbe, a beépítetlen területet pedig parkosítják.

A leendő telephely szükségletére a cipőfelsőrész készítéssel foglalkozó, olasz tulajdonban álló Progetti tavaly három, egymáshoz kapcsolódó parcellát vásárolt az ipari övezetben.