2024. április 19., péntek

Anyagi károkat okozott a szél

Falakat döntött le és fákat csavart ki a viharos erejű szél Szabadkán – A károsultak nem tudják, kihez forduljanak kártérítésért

Nagy károkat okozott Szabadkán a keddi vihar. Az erős széllökések fákat csavartak ki, falakat döntöttek le, szemeteskukákat borítottak fel, vezetékeket szaggattak le a villanykarókról. Baleset és személyi sérülés nem történt ugyan, viszont számos jelentős anyagi kár keletkezett városszerte. Az utcákon az elmúlt napok szeles időjárásáról az utakra és a járdákra hullott kisebb-nagyobb gallyak, üvegszilánkok, kartondobozok, cserépmaradványok tanúskodnak.

A parkoló autó felett lévő épületről hullottak a tégladarabok (Fotó: Patyi Szilárd)

A parkoló autó felett lévő épületről hullottak a tégladarabok (Fotó: Patyi Szilárd)

A Sonja Marinković utcában egy családi házra borult a szomszédos épület egyik fala, a téglák a gyerekszobába estek, szerencsére senki nem tartózkodott a lakótérben. A Zsinagógához közel egy személyi gépjármű rongálódott meg a szomszédos házról lehullott tégláktól, a sétaerdei kutyás parkra pedig rádőlt egy kicsavarodott, korhadt fa. A Sugárúton több konténer is felborult, vagy az útra sodorta őket a szél.

Heiberger Erika szabadkai fodrász egyike azon polgároknak, aki tetemes kárt szenvedett a keddi szélviharban. A fodrász a munkahelye mellett, a Komor és Jakab téren lévő női fodrászszalonnál parkolt. Az erős szél következtében a Zsinagógával szemben álló régi épületről tégladarabok hullottak le egyenesen az autója tetejére. A gépkocsi teteje behorpadt, a hátsó ablaka kitört, a szélvédő pedig berepedt. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

Szerdán a baleset helyszínén, miközben a biztosító kárfelmérőjét várta, Heiberger Erika a következőket nyilatkozta lapunknak:

A gépkocsi teteje behorpadt, a hátsó ablaka kitört, a szélvédő pedig berepedt (Fotó: Patyi Szilárd)

A gépkocsi teteje behorpadt, a hátsó ablaka kitört, a szélvédő pedig berepedt (Fotó: Patyi Szilárd)

– Kedd délután a fodrászszalonban dolgoztam. 17 órakor egy hatalmas zörrenésre lettünk figyelmesek. Az egyik vendégem ekkor azt mondta, hogy bizonyára a szemeteskukákat tolta meg az erős szél. A nagy zörejre nem mentem ki, nem akartam magára hagyni a vendégem, a fodrászszalonból pedig nem látni az autót. Néhány perccel később néhány járókelő bejött a szalonba, és megkérdezték, hogy kié az az autó, amelyre rádőlt a fal. Ekkor kimentem és megláttam, hogy mi történt. Először nem tudtam kihez forduljak, kit hívjak. Elsőnek a rendőrséget hívtam fel. A rendőrségen azonban azt mondták, hogy mivel személyi sérülés nem történt, ezért ez az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik. Ezt követően felhívtam a kommunális rendőrséget. A kommunális felügyelőség illetékesei gyorsan kijöttek a helyszínre, és jegyzőkönyvet készítettek, de azt mondták, nem tudják mi a további eljárás az ügyben – mesélte a károsult.

Heiberger Erika a fentiekhez hozzátette, hogy egyelőre nem tudni, hogy az okozott kárt kinek kell megtérítenie, a lakóépület karbantartójának, vagy mert az eset közterületen történt, esetleg a városnak. Az autótulajdonos a szükséges jogi lépéseket csak a kár felbecsülése után teheti meg.

Egy hónapja adták át a sétaerdei kutyás parkot (Fotó: Gergely Árpád)

Egy hónapja adták át a sétaerdei kutyás parkot (Fotó: Gergely Árpád)

A kommunális felügyelőség illetékesei a helyszínt sárga szalaggal kerítették el, hogy a gyalogosok elkerüljék az omlásveszélyes környéket. Megkeresésünkre a kommunális rendőrség illetékesei elmondták, hogy a gépjármű-tulajdonosok hasonló esetekben a kommunális rendőrség 024/626-988-as telefonszámán tehetnek bejelentést. A kommunális rendőrség – szükség esetén a kommunális felügyelőség is – kimegy a helyszínre.

Az erős széllökések következtében az egyik kicsavarodott fa a Sétaerdőben az egy hónappal ezelőtt kiépített kutyás parkban okozott anyagi kárt. A kutyafuttató kerítése és bejárata rongálódott meg, miután rádőlt a korhadt fa. Az illetékesek másnapra már eltávolították a maradványokat és eltakarították a gallyakat a területről. A befektetés összege mintegy 3,5 millió dinár volt. Kiépítése már régóta váratott magára, a kutyás gazdik pedig most ismételten egy kis türelemmel kell, hogy legyenek az újraüzemelésére. Arra a kérdésre, hogy mikor fogják megoldani ezt a problémát, az illetékesektől lapzártánkig nem kaptunk választ.