2024. április 23., kedd

Megkezdték a zöld szökőkút bontását

Kedden délután megkezdődött a zöld szökőkút elbontása. A bontással felszabaduló 3300 négyzetméteres területen egy komplex szökőkútrendszer épül ki, amelynek központi részét egy talajszinti szökőkút képezi majd.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A korábban Szabadka egyik szimbólumaként számon tartott úgynevezett zöld szökőkutat az 1980-as években építették fel. A szükséges odafigyelés és karbantartási munkálatok elmaradása miatt azonban gyorsan romlásnak indult, és a szakemberek véleménye szerint menthetetlen állapotba került. A csövek rendkívül rossz állapota miatt 2011-ben lezárták. Az azóta eltelt időszakban több terv is született a zöld szökőkút felújításával kapcsolatban, tavaly azonban biztossá vált, hogy a helybeliek elbúcsúzhattak a Zsolnay kerámiával díszített építménytől, hisz az új tervek már egy egészen más, modern kinézetű szökőkutat irányoztak elő. 2019 végén ki is írták a korábbi szökőkút lebontására, és az új kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A kiírásra egyetlen ajánlat érkezett, így a városi közigazgatás illetékese a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég, valamint az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulást bízta meg a munkálatokkal. A cégcsoport ajánlata alapján a munkálatok összértéke 123 millió dinár. A közbeszerzési pályázat értelmében a kivitelezőnek a szerződések aláírását követően 180 nap, azaz fél év áll rendelkezésére a munkálatok befejezéséhez. A kivitelező az elvégzett munkákra 15 éves jótállási időszakot vállalt. A munkálatok szakmai felügyeletét a szabadkai Support Project Kft. végzi.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A bontással felszabaduló 3300 négyzetméteres területen egy komplex szökőkútrendszer épül ki, amelynek központi részét egy talajszinti szökőkút képezi majd. Ebbe világítótesteket és koncentrikus körökben fúvókákat helyeznek el, amelyekből akár négy méter magasra is ugorhatnak a vízsugarak. A tervek szerint a szökőkúthoz kapcsolódó medencéket szecessziós díszítőelemekkel látják el, hogy ezzel is illeszkedjen a város összképéhez. A terület egy részét parkosítják majd, fákkal, padokkal, virágágyásokkal, és természetesen szemeteseket is elhelyeznek.

A zöld szökőkút elbontása kedden a délutáni órákban vette kezdetét, és a területet szerdán délelőtt körbe is kerítették. A munkagépek már megkezdték a burkolólapok eltávolítását, így hamarosan már csak az itt élők emlékeiben marad nyoma a szép napokat is megélt zöld szökőkútnak.