2024. április 20., szombat

Méltók a megmaradásra

Egy évvel ezelőtt kezdték el az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola megmaradásárét gyűjteni az aláírásokat – Az intézmény az elmúlt időszakban sokat fejlődött

Egy évvel ezelőtt még a megmaradásáért küzdött Óbecsén a Petőfi Sándor Általános Iskola, azóta viszont komoly beruházások történtek az intézményben. Az iskola megmaradása a civilek és a politikum példátlan összefogásának köszönhető – hangzott el tegnap az évforduló kapcsán megtartott sajtótájékoztatón az iskolában.

A tehetséggondozó program résztvevői ebédet is kapnak az iskolában (Fehér Rózsa felvétele)

A tehetséggondozó program résztvevői ebédet is kapnak az iskolában (Fehér Rózsa felvétele)

Tavaly február 4-én azért indult petíció az iskoláért, mert az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport bezárásra javasolta az intézményt.

A kezdeményezéshez rövid idő alatt csaknem tízezren adták a nevüket.
– A civil szféra és a politikum összefogásának példaértékű, a magyar közösség életében kiemelkedő jelentőségű eseménye volt az iskoláért folytatott küzdelem – még a közügyek iránt nem érdeklődő fiatalokat is megérintette az ügy. Büszke vagyok arra, hogy a „túlerővel” szemben is hinni tudtunk a sikerben. A történtek fontos tanulsága az, hogy Óbecsén komoly potenciál van arra, hogy ha valamit akarunk, azt összefogással meg is tudjuk valósítani – mondta Szerda Balázs, az iskolaért folytatott harc egyik civil aktivistája.

Kiss Igor községi tanácstag (Vajdasági Magyar Szövetség) arról beszélt: a sikerhez a mintegy tízezer aláírás mellett szükség volt azokra a politikai kapcsolatokra is, amelyekkel a VMSZ rendelkezett, Pásztor István pártelnök ugyanis a köztársasági elnöknél lobbizta ki az iskola megmaradását.
– A VMSZ volt az egyetlen politikai párt, amely kiállt nemcsak a Petőfi, hanem az összes iskola megmaradásáért, hiszen az oktatást a jövőbe való befektetésnek tekintjük. Az az álláspontunk, hogy kultúrát, templomot és iskolát nem zárunk be – jelentette ki Kiss Igor.

Balog Virág Zsolt igazgató szerint az elmúlt egy évben az iskola bebizonyította, hogy méltó volt a megmaradásra: új ablakai vannak, felújították a vizesgócok egy részét, szeptemberre befejezik a tornaterem építését, és – javarészt a délutáni tehetséggondozó programnak köszönhetően – megállt a létszámcsökkenés is. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának jelenleg 246 diákja van, közülük 200-an tanulnak magyar nyelven.