2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Hasznos oldalak gépkocsitulajdonosok és filmkedvelők számára

Az E10 Check (www.e10check.hu) oldalon található kereshető lista elsősorban azoknak ajánlott, akik az idén is gyakran utaznak, vagy pedig hosszabb időt töltenek el Magyarországon (illetve az Európai Unió területén). Ez év január 1-jétől ugyanis, az EU megújuló energiákra vonatkozó irányelvek előírásai miatt Magyarországon is megemelték a 95-ös benzin biokomponens-tartalmát. Magyarul, ennek az üzemanyagnak magasabb a bioetanol-, köznyelven az alkoholtartalma. A bioetanol ugyanis a kőolajjal szemben megújuló energiának számít, így alkalmazkodik az EU környezetterhelés csökkentését megcélzó, egyre szigorodó előírásaihoz, a hátulütője viszont az, hogy nem mindegyik autónak tesz jót az újfajta keverék. A szakértők szerint a magasabb biokomponenst tartalmazó üzemanyag kevésbé jól tartható el, és az alkohol vízmegkötő tulajdonságai miatt jobban is károsítja az üzemanyaggal érintkező fémalkatrészek rozsdásodását, kopását. Ugyanakkor a gumialkatrészeket is jobban kikezdi. További kockázat, hogy az alkoholtartalom miatt leoldódhatnak az öregebb autók belső rendszereiben az idő folyamán keletkezett lerakódások, dugulást okozva ezzel. Ebből a tulajdonos jó esetben annyit lát, hogy autójával indítás- és motorleállási-problémák vannak, de E10-zel tankolt, 10 évnél idősebb autó attól is lerobbanhat, ha a benne lévő műanyag- és gumialkatrészek nem alkoholtűrő anyagból készültek. Mindez rövid időn belül tömítési problémákhoz vezethet, ráadásul az alkohol benzintől eltérő párolgása miatt előfordulhat, hogy téli hidegben még nehezebben fog elindulni a kocsi, ha nem megfelelő benzint tankoltunk bele. Nyugat-Európa területén tevékenykedő autósszövetségek már korábban közzétettek különböző keresőszolgáltatásokat, amelyeken keresztül az autótulajdonos felbecsülhette, hogy járgányába tölthet-e a környezetkímélőbb üzemanyagból, a magyar változatot viszont három programozó elhivatottságának és szorgoskodásának köszönhetjük, akik az Autógyártók Európai Szövetségének (ACEA) listája alapján anyanyelvünkön is elkészítettek egy ilyen oldal. A keresőrendszer 37 ezer autótípust tartalmaz és pofonegyszerű a használata. Amennyiben beírjuk autónk típusát (modell és motorváltozat), az évjáratát, és amennyiben az autóhoz a gyártó szerint lehet E10-es benzint használni, akkor zöld körben pipa jelenik meg a típusnév mellett, ha nem, akkor piros körben egy X. Ha a gyártó nem nyilatkozott, akkor pedig krémszínű körben egy kérdőjel.

***

A Facebookon is számos filmmel kapcsolatos csoport lelhető fel, viszont az új-zélandi Letterboxd.com (www.letterboxd.com) közösségi oldal direkt a filmrajongók számára készült, hogy megosszák véleményüket és tapasztalataikat egy-egy film kapcsán, s ajánlhatnak is egymásnak címeket. A filmkedvelők ezenkívül naplót indíthatnak filmes élményeikről, s nyomon is követhetik azt, hogy a múltban milyen filmeket is néztek meg. A filmeket ugyanakkor leosztályozhatják, kritikákat írhatnak róluk, s ezekhez a megfelelő keresőszavakat is megadhatják. Az oldal 2018-ban a kétszázmilliós látogatottságot is elérte.

***

Amennyiben szükségünk volt filmmel kapcsolatos információkra, idáig legkönnyebben a Nemzetközi Film Adatbázisban (IMdB) juthattunk hozzá, itt viszont a legtöbb adat megszerzéséért elég komoly összegeket kell kifizetnünk. Néhány lelkes honlapszerkesztő viszont gondolt egyet és elkészítette a közösségi alapon működő The Movie Database-t (https://www.themoviedb.org), ahol díjmentesen is hozzájuthatunk számos információhoz a mozi és a televíziózás világából. Az adatbázis fejlesztőinek a száma a 2008-as indulástól kezdve 200 ezerre növekedett, ezek között számos filmes vállalat is van. Az oldal másik előnye a fizetős adatbázissal szemben, hogy világszerte 30 nyelvet támogat és kiterjedt regionális információkkal is szolgál. Az oldalt naponta több millióan böngészik.

***

Nem születhet minden Barbie privilegizált, jómódú amerikai Barbie-nak, aki gyönyörű, díszes, medencés, emeletes babaházban él, óriási konyhája van és pink kabrióval jár. A szovjet Barbie-nak kopott, nyomasztó konyhája van, lavórban mossa kézzel a szennyest, az anyja (anyósa?) velük él, az ura pedig Pravdát olvas. Mindezt az alternatív szovjet valóságot Barbie és Ken számára egy orosz fotós, Lara Vychuzhanina teremtette meg, hihetetlen részletességgel kézzel készítette el a valósághű bútorokat és apró tárgyakat. Instagram oldalán (www.instagram.com/lara_art_dolls) Szovjetunióról van szó, de (vajdasági) magyar szemmel nézve sokkal inkább ismerős, mint Barbie malibui háza. Nézzük az ablakot, edényt, burkolatot, de még a mama ruháját is!