2024. április 25., csütörtök

Harmincmillió oktatásra

A kormányfő elnöklésével ülésezett a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa
(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

Megállapodás született arról, hogy az idén az oktatásügyre helyezik a hangsúlyt a költségvetési eszközök odaítélésekor, erről a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának szerdai belgrádi ülésén döntöttek, melyen ezúttal is Ana Brnabić kormányfő elnökölt, s amelyen a nemzeti tanácsok képviselői vettek részt. A nemzeti kisebbségi pénzügyi alapból oktatási célokra harmincmillió dinárt különítettek el – derült ki az értekezlet után kiadott közleményből.

A tanácsok képviselői saját közösségeik problémáit ecsetelték az ülésen, a legtöbben a tankönyvek fordítása során tapasztalható késést tették szóvá. A kormányfő kiemelte, az elmúlt évben a közösségek anyaországaival Szerbia igyekezett minél szorosabb kapcsolatokat kialakítani, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének további lehetőségek elmélyítésükre. A hazai kisebbségek helyzete is javítható még, annak ellenére, hogy Szerbia európai és világszinten is élen jár ezeknek a jogköröknek az alkalmazása terén – emelte ki Brnabić.

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter az elmúlt esztendő eredményeiről szólva a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiállítása terén elérteket jegyezte meg, továbbá rámutatott arra, hogy tavaly a kisebbségi alap eszközeire kiírt pályázatokra 372 beadvány érkezett, és 91 programot tudtak támogatni a kulturális hagyaték megőrzése érdekében.