2024. március 29., péntek

Hatásos az idei védőoltás

Járvány méreteket öltött az influenza Belgrádban és három körzetben

Influenzajárványt jelentettek Belgrád város területén, valamint a piroti, a mačvai és a zlatibori körzetetekben, írja a belgrádi sajtó, hangsúlyozva, hogy az idény első áldozata egy 62 éves požarevaci beteg.

A Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai arra utalnak, hogy a vírus ezen a héten az alacsony helyett közepes intenzitást mutat, és mindössze egy hét leforgása alatt 14 ezer új megbetegedést jegyeztek fel az ország területén, ami kétszer akkora mint a múlt héten. A Večernji novosti rámutat, hogy az egész országban egyre több az influenzás beteg, de várható, hogy a jövő héten a téli szünidő kezdete miatt szűkebb Szerbiában a betegség terjedése is lelassul.

Belgrádban egy hét alatt 1707 pácienst regisztráltak, akik influenzaszerű tünetekkel jelentkeztek orvosuknál, a járványküszöb pedig 1000 megbetegedés hetente.

A járványtani helyzet Európában is hasonló, három vírustípust figyeltek meg, ezek a B, valamint az A-H1N1 és a H3N2E. Mindhárom esetében hatásos az idei védőoltás, emlékeztet a Novosti. A Batut adatai szerint eddig 352 súlyos esetet regisztráltak,  egy 62 éves požarevaci személy belehalt a fertőzés következményeibe.