2024. április 19., péntek

Lakótelepet a Hajógyár helyére!

Nem stoppolják le a Horgász-szigetre vonatkozó területrendezési tervet

A Szerb Haladó Párt városi bizottsága a sajtóhoz továbbított közleményében elítélte a Demokrata Pártnak azon, minapi megnyilvánulását, amelynek során felszólították a város polgármesterét, Miloš Vučevićet arra, hogy állítsa le a Duna part rendezésére vonatkozó terv megvalósítását.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Közleményükben kifejtették, hogy ezen felszólításnak nem fognak eleget tenni, sőt! Az ilyesmi csak motiválja a városban hatalmon lévőket a projektum megvalósításában, és a továbbiakban is a város folyamatos fejlesztésére fognak fókuszálni. A Horgász-sziget és a Sodros területe, mint ismeretes, évtizedek óta elhanyagoltan áll, számos, többnyire illegálisan épített hétvégi ház található itt, valamint az ugyancsak, többnyire sorsára hagyott hajógyár és egyéb objektumok is. A városnak ezt a részét igyekeznek átrendezni a haladók, új lakóépületeket és zöld területeket, sportpályákat terveznek kialakítani itt. A városvezetés tervbe vette a Duna városi partszakasza többi részének a beépítését is, a Szerb Haladó Párt közleményében megmagyarázzák azt, hogy ennek így kell lennie, ugyanis ez jelenti a jövőt, a jövő nemzedékei számára ez lesz jó! Idegenforgalmi szempontból ugyanis a folyópart a legvonzóbb, a haladók szerint senkinek sincs érdekében az, hogy a Duna városi partszakasza most (és az elmúlt évtizedekben is) többnyire úgy fest, mint a világ legelmaradottabb államaiban a folyók mente. A Neimar vállalat és a Hajógyár épületeit a „múlt téves politikájának maradványaiként” említik, eltökéltek abban a szándékukban, hogy a fejlesztés jelmondata alatt lakótelepet építenek helyükre.

A Néppárt magas rangú tisztségviselője, Borislav Novaković korábban arra próbált rámutatni, hogy a Duna partjának „rendezése” Újvidéken színjáték része, az önkormányzat meghatározott építkezési cégeknek igyekszik ilyen módon őrületes anyagi haszonszerzési lehetőséget biztosítani. A politikus arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a polgármesternek sikerül megvalósítania építkezési tervét, városunk helyrehozhatatlan kárt fog elszenvedni.