2024. március 28., csütörtök

Fókuszban az agrárium

A mezőgazdasági támogatásokat ismertették Topolyán

Az idén is a mezőgazdasági termelőket tömörítő egyesületek képviselői kaptak meghívót a szokásos év eleji fórumra Topolyán, melynek keretében a köztársasági tartományi és helyi önkormányzati pályázati lehetőségekről és a mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztési tervekről tájékoztatták a résztvevőket.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, és a szerb képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke, valamint a községi tanács tagjai, Szatmári Adrián, Ivanics Zoltán és Tomik Nimród voltak jelen, valamint a község területén működő mezőgazdászokat tömörítő egyesületek képviselői. A Községi Fejlesztési Társulás klubhelyiségében megtartott összejövetelen a meghívottak is elmondhatták véleményeiket, meglátásaikat.

A szervezők nevében Szabó Szabados Szilvia elmondta, hogy Topolya Község Fejlesztési Társulása, az Agrobiznisz Klub és a Topolyai Termelők Egyesülete hagyományosan megszervezi az év elején, majd igény szerint év közben is a gazdaszervezetek, mezőgazdasági termelőket tömörítő egyesületek képviselői számára ezt a fórumot, melyen a vendégek tájékoztatják a résztvevőket a lehetőségekről, újdonságokról, illetve meghallgatják a gazdaszervezetek képviselői által megfogalmazott felvetéseket is.

Fremond Árpád emlékeztetett arra, hogy a vajdasági kistermelők, az őket tömörítő érdekszervezetek és a VMSZ szakpolitikusai is évek óta síkraszállnak azért, hogy lehetővé váljon a kis mennyiségben előállított háztáji termékek értékesítése. Az állati eredetű termékek esetében ezt már elérték, és hamarosan a növényi eredetű árura is kiterjedhet. Szerinte már csak arra várnak, hogy a rendeletet a mezőgazdasági miniszter aláírja, ami Fremond szerint napokon belül megtörténhet. A rendeletet magyarországi példa alapján dolgozták ki, illetve Ausztriában és az Unió más országaiban is ilyen kistermelői rendelet van érvényben. A lényege, hogy a kistermelők bizonyos mennyiségig tudjanak terméket előállítani és értékesíteni. Fremond részletesen beszámolt arról, hogy milyen intézkedéseket tervez a kormány köztársasági szinten foganatosítani a közeljövőben.

Ótott Róbert elmondta, hogy az idén befejeződhet a vajdasági jégelhárító rendszer Fruška gorai, valamint a bajsai és szamosi radarközpontjának automatizálása. A Köztársasági Hidrometeorológia Intézet a mezőgazdasági minisztériummal és a tartományi mezőgazdasági titkársággal együttműködve már korábban létrehozta a munkacsoportot, amelynek feladata, hogy megtervezzenek és megépítsenek egy automatizált jégvédelmi rendszert Vajdaság területén. A meglévő jégvédelmi rakétakilövő állomások épületeinek átalakítása, korszerűsítése is a tervek között szerepel. Ótott a tartományi pályázati lehetőségekről beszélve elmondta, hogy ezúttal öntözőrendszerek, jégvédelmi hálók és fóliasátrak kiépítését, illetve hagyományőrző programok megszervezését is támogatja a mezőgazdasági titkárság. Hét új pályázatot írtak ki, amelyek összértéke meghaladja a 900 millió dinárt. A 40 évnél fiatalabb, kezdő termelők, illetve a nők 70–90 százalékos, a többi pályázó pedig 60 százalékos vissza nem térítendő támogatást igényelhet és kaphat is a titkárságtól. Kiemelte, hogy a legnépszerűbbek a startup pályázatok. A fiatal, pályakezdő gazdákat és mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozókat az idén 270 millió dinárral támogatja a titkárság. Pályázóként legalább ötszázezer, legfeljebb egymillió-ötszázezer dinárra adhatják át kérelmeiket a gazdák és a termelők. Olyan 18 és 40 év közötti fiatalok tudnak pályázni, akik az idén január 1-je után jegyeztették be a gazdaságukat vagy a vállalkozásukat, de azok is igényelhetik a támogatást, akik még csak most készülnek a bejegyeztetésére. A pályázatok február 21-éig, illetve február 28-áig vannak nyitva. A www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon tájékozódhatnak a pályázatokról az érdeklődők.

Szatmári Adrián, Ivanics Zoltán és Tomik Nimród a helyi tervekről és a lehetőségekről tájékoztatták a megjelenteket. A község vissza nem térítendő támogatásokkal segíti a helyi termelőket, a pályázatok ebben az évben is megjelennek majd. Szó volt a vasúti átjárók jövőbeni építéséről és egyéb aktuális kérdésekkel is foglalkoztak. Azt is elmondták, hogy több mint 7000 hektár állami földet származtattak már eddig vissza a község területén, ami azt jelenti, hogy az ezek bérbeadásából származó bevételekre az önkormányzat a jövőben már nem számíthat.