2024. április 18., csütörtök

Megújuló útmenti keresztek

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesületről általában a Sáfrány-túra, a Fülemülék Éjszakája, vagy az Öko-Camp jut az olvasók eszébe.

Mind olyan program, amely a természettel, a természettudományokkal, vagy a természet- és környezetvédelemmel áll szoros kapcsolatban. Tevékenységi és érdeklődési körük azonban nem csupán ebben merül ki. A közelmúltban pályázati forrásból négy, meglehetősen rossz állapotban lévő, út menti fakereszt felújítását kezdték el, ezzel próbálva ráirányítani a figyelmet helyi értékeinkre. A projektum vezetője és a felújítási munkálatokat koordináló Sihelnik József elmondta, hogy a keresztekre a terepet járva figyeltek fel. Megpróbáltak róluk minél több információt begyűjteni, valamint lenyomatot vettek a kereszteken lévő vésett feliratok maradványairól, hogy azokat rekonstruálni tudják.

Az út menti, vagy útszéli keresztek (crux viator) határoknál, utak mentén állított kő-, vagy fakeresztek. Általában nem az egyház emeltette őket, hanem a hívek saját költségen állíttatták. Az „Isten dicsőségére emeltette” felirat tartozik ezekhez a keresztekhez, mely arra utal, hogy megrendelője Isten iránti hálából, vagy fogadalomtételként, esetleg egy (tragikus) esemény emlékéül állíttatta. Ezen keresztek egy része a későbbi urbanizációt követően napjainkban már utcákon, tereken, nem ritkán udvarokban áll.

Topolya község területén is számos, a mai napig fennmaradt útmenti kereszttel találkozhatunk. Ezen keresztek állapota különböző. Vannak olyanok, melyeket a mai napig gondoznak az egykori emeltetők leszármazottai, ám sajnos olyanok is akadnak, melyek elhanyagoltak, gondozatlanok. Ez utóbbiak közül négy keresztet vett oltalmába a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület.

A szóban forgó négy kereszt közül az első a Becsei úti felüljáró melletti kereszt, más néven Győri kereszt, melyet Győri Péter és neje, Fontányi Franciska állíttatott 1908. június 31-én. 1986-ban Ozorák Károly és Vattai Gizella újíttatta fel. Ezenkívül a Becsei út bal oldalán álló fakereszt, és a bádogtetős fakereszt néven ismert útmenti kereszt is felújításra kerül. Ez utóbbi a Topolya keleti részén lévő egykori tanyavilág maradványában áll. A negyedik pedig az egykori Varró szállás bejáratánál álló, Csali keresztje néven emlegetett kereszt, a Becsei és Zentai út között, közvetlenül az autóút mellett. Ezt a keresztet 1988-ban Varró János és neje, Halász Margit újíttatta fel.

A régi keresztek maradványai a topolyai tájházban kerülnek elhelyezésre. E négy útmenti kereszt felújítását pályázat útján a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.